• Посилання скопійовано

Операції з програмним забезпеченням: чи оподатковуються ПДВ?

До якого виду належать послуги з надання доступу до скачування примірника комп’ютерної програми в мережі Інтернет, яку партнери використовують для надання послуг кінцевим споживачам та сплачують ліцензіату відсоток від отриманого доходу за такі послуги? Чи оподатковуються ПДВ послуги між ліцензіатом та його партнерами?

Запитання:

Згідно з ліцензійним договором про надання дозволу на використання комп'ютерної програми (далі – КП) ліцензіар надає право ліцензіату надавати копії КП партнерам ліцензіата як інструмент для надання послуг останніми розповсюджувати копії КП будь-яким способом третім особам, модифікувати, змінювати та адаптувати КП.

Тобто ліцензіат використовує об'єкт авторського права з метою отримання прибутку та сплачує роялті у вигляді відсотків від доходу. Розповсюдження копій КП відбувається шляхом надання доступу до скачування примірника цієї програми в мережі Інтернет. Партнери використовують КП для надання послуг кінцевим споживачам та сплачують ліцензіату відсоток від отриманого доходу за такі послуги. До якого виду належать послуги з надання доступу до скачування примірника ПК (постачання примірників КП, доступ до ПЗ, роялті чи інформаційні послуги)? Чи оподатковуються ПДВ послуги, які надаються ліцензіатом його партнерам? 

 

Відповідь:

Відповідно до ч. 2 ст. 1109 ЦКУ у випадках, передбачених ліцензійним договором, може бути укладений субліцензійний договір, за яким ліцензіат надає іншій особі (субліцензіату) субліцензію на використання об'єкта права інтелектуальної власності. У цьому разі відповідальність перед ліцензіаром за дії субліцензіата несе ліцензіат, якщо інше не встановлено ліцензійним договором.

У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності:

  • конкретні права, що надаються за договором;
  • способи використання зазначеного об'єкта;
  • територія та строк, на які надаються права, тощо;
  • розмір, порядок та строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір (ч. 3 ст. 1109 ЦКУ).

Права на використання об'єкта права інтелектуальної власності та способи його використання, які не визначені у ліцензійному договорі, вважаються такими, що не надані ліцензіату (ч. 6 ст. 1109 ЦКУ).

Тому право розповсюдження копій КП шляхом надання доступу до скачування примірника цієї програми в мережі Інтернет партнерам, які використовують КП для надання послуг кінцевим споживачам має бути безпосередньо передбачено ліцензійним договором. А з партнерами необхідно укласти субліцензійний договір на використання об'єкта права інтелектуальної власності. 

 

ПДВ та роялті

Положеннями пп. 196.1.6 ПКУ передбачено, що не є об'єктом оподаткування ПДВ операції, зокрема, з виплат роялті у грошовій формі.

Роялті в пп. 14.1.225 ПКУ визначено як будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, включаючи ПК).

При цьому не вважаються роялті платежі, які отримані:

  • як винагорода за використання КП, якщо умови її використання обмежені функціональним призначенням, а відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»);
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об'єктів інтелектуальної власності, які втілені в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання;
  • за придбання речей (у т. ч. носіїв інформації), у яких втілені або на яких містяться об'єкти права інтелектуальної власності у користування, володіння та/або розпорядження особи;
  • за передачу прав на об'єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передачі цих прав надають право особі, яка отримує такі права продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності.

Таким чином, відсоток від доходу, що сплачується ліцензіату за надання ним доступу до скачування примірника КП в мережі Інтернет, яку партнери використовують для надання послуг кінцевим споживачам є роялті, а не послугами щодо доступу до програмного забезпечення,  та не є інформаційними послугами.

ДФС в ІПК від 06.12.2017 р. №2858/6/99-99-15-02-02-15/ІПК повідомляє, якщо згідно з ліцензійним/субліцензійним договором умови використання програмної продукції (КП та/або її компонентів) не обмежені функціональним призначенням такої продукції та її відтворення не обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання, то отримання платежу як винагороди за надання вказаного права на використання для цілей оподаткування ПДВ визначається як роялті та відповідно така операція не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Якщо згідно з ліцензійним/субліцензійним договором умови використання програмної продукції (КП та/або її компонентів) обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»), то отримання платежу як винагороди за надання права на використання такої програмної продукції (КП та/або її компонентів) не вважатиметься роялті, а такий платіж є оплатою вартості поставленої програмної продукції (КП та/або її компонентів), у т. ч. її копій, операція з постачання якої звільняється від оподаткування ПДВ на підставі до п. 26-1 підрозділу 2 розд. XX ПКУ.

На виконання вимог, встановлених п. 201.10 ПКУ при постачанні товарів/послуг, включаючи звільнені від оподаткування, платник ПДВ - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН.

Крім того слід зазначити, що відповідно до п. 201.14 та 201.15 ПКУ платники ПДВ зобов'язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню ПДВ, а також, які не є об'єктами оподаткування та звільнені від оподаткування згідно з розділом V ПКУ.

Згідно з пп. 6 п. 3 та пп. 1 п. 4 розд. V Порядку №21, обсяги операцій з постачання та придбання товарів/послуг, що не є об'єктом оподаткування ПДВ та звільнених від оподаткування ПДВ, у т. ч. звільнених відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, відображаються у ряд. 5 розд. I «Податкові зобов'язання» та ряд. 10.3 розд. II «Податковий кредит» декларації з ПДВ.

При цьому для платників ПДВ, які заповнюють ряд. 5 розд. I «Податкові зобов'язання декларації з ПДВ обов'язковим є подання довідки (Д6) (додаток 6).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024915
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248945
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433