• Посилання скопійовано

Складаємо податкову накладну у випадку загибелі врожаю

Як сільгосппідприємству скласти ПН у випадку загибелі врожаю? Як заповнити графу 2 ПН щодо номенклатури товарів?

Загальні моменти

Перш за все потрібно документально зафіксувати загибель врожаю. Керівник підприємства повинен створити комісію, яка зафіксує цей факт. До складу комісії слід включити фахівця з об’єкта дослідження (наприклад, агронома), а в деяких випадках, залежно від причини загибелі врожаю, до складу комісії можуть включатися й представники держадміністрації та представники управління сільського господарства. 

Загибель врожаю підтверджується актом обстеження та актом списання втраченого врожаю. Для визначення розміру втрат слід провести інветаризацію. Правила проведення інвентаризації містяться у Положенні №879. І якщо активи сільгосппідприємства не відповідають критеріям визнання активів згідно з п. 5 П(С)БО 9, то виникають всі підстави для списання таких активів та віднесення до складу витрат згідно з п. 20 П(С)БО 16.

Витрати на обробіток площ, на яких повністю загинув урожай унаслідок стихійного лиха, списуються за проведенням Дт 977 Кт 23 (відповідно до п. 8.2 Методрекомендацій №132). 

Якщо на місці загиблих посівів пересівається інша культура, то витрати на такий пересів списуються в розрізі статей на пересіяну культуру. У цьому випадку можна стверджувати, що запаси є активом, адже існує ймовірність того, що сільськогосподарське підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена. 

 

ПДВ

Випадок загибелі врожаю підпадає під дію п. 198.5 ПКУ, який зобов’язує визнати ПЗ з ПДВ у перелічених у цьому пункті випадках. Одним із таких випадків є  пп. "г" п. 198.5 ПКУ — придбані з ПДВ товари (послуги) призначаються для використання або починають використовуватися в операціях, що не є госпдіяльністю.

При списанні витрат у випадку загибелі врожаю, придбані товари (послуги) за якими визнавався ПК, не можуть використовуватись у госпдіяльності, як наслідок виникають підстави для визнання ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. База оподаткування у цьому випадку визначається за п. 189.1 ПКУ і це вартість придбаних товарів (послуг), які були використані для вирощування цього врожаю.

На такі зобов’язання складаються зведені ПН за особливими правилами, що викладені у п. 11 Порядку №1307. Вони складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду - місяця або кварталу (для квартальних платників ПДВ). У разі складання такої зведеної ПН в графі "Зведена податкова накладна" робиться помітка "X".

У графі "Отримувач (покупець)" платник ПДВ зазначає власне найменування, у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000", а у верхній лівій частині зазначається тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307: 13 - Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності.

Далі, як вказано у п. 16 Порядку № 1307, у разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 11 Порядку №1307:

  • у графі 2 розділу Б податкової накладної платником зазначаються дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, які були використані для вирощування врожаю, і за якими він визначає податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • у графі 4 зазначається "грн";
  • у графі 10 зазначається вартість (частина вартості) товару/послуги, необоротного активу, на яку нараховується ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ, графи 3.1, 3.2, 3.3, 5-9, 11 не заповнюються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024180
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433