• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ продукції, яка звільнена від оподаткування

Підприємство планує виробляти та реалізовувати продукцію, що звільнена від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.10 ПКУ. Чи можливо в такому випадку зареєструватися платником ПДВ? Як оподатковується ПДВ така продукція при експорті?

Статтею 181 ПКУ визначено умови, за яких суб’єкт господарювання повинен зареєструватися платником ПДВ в обов’язковому порядку, зокрема, при досягненні загальної  суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, розміру 1 млн грн. 

Також варто зазначити, що, на думку податківців, до суми операцій, що підлягають оподаткуванню, для визначення граничного ліміту, після якого реєстрація платником ПДВ є обов'язковою, включаються операції:

  • за основною ставкою ПДВ;
  • за ставкою 7%;
  • за нульовою ставкою ПДВ;
  • звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Водночас, п. 182.1 ПКУ передбачено можливість добровільної реєстрації суб’єкта господарювання платником ПДВ при наданні заяви про таку добровільну реєстрацію. При цьому, обмежень щодо можливості такої добровільної реєстрації Податковим кодексом не встановлено.

Таким чином, підприємство незалежно від характеру здійснюваних операцій може добровільно зареєструватися платником ПДВ.

Більш докладно про реєстрацію платником ПДВ ми писали тут та тут>>

У разі, якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України відповідно до положення розділу V ПКУ, до операцій з експорту таких товарів застосовується нульова ставка (п. 195.2 ПКУ).

Отже, при експорті товарів, що звільнені від оподаткування ПДВ за п. 197.1.10 ПКУ, до таких товарів застосовується нульова ставка оподаткування ПДВ. Відповідно, на такий експорт складається податкова накладна за ставкою 0%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024926
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249065
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434