• Посилання скопійовано

Формування статутного капіталу земельною ділянкою та нерухомістю

Фізособа- засновник створила ТОВ на загальній системі (неплатник ПДВ). До статутного капіталу внесено землю під будинком і біля будинку, а також житлову нерухомість. Далі ТОВ продає внесені до статутного капіталу землю та нерухомість (загальна вартість перевищує 1 млн грн). Що з ПДВ та податком на прибуток?

Бухоблік

Якщо земельна ділянка та будинки з початку призначені для продажу, то вони вносяться до статутного капіталу як необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу: Дт 286 Кт 46. Амортизація на такі об’єкти не нараховується.

 

Податок на прибуток

Дохід від продажу земельної ділянки та нерухомості відображається проведенням Дт 361 Кт 712, списання їх вартості – Дт 943 Кт 286. Обидва проведення впливатимуть на фінрезультат до оподаткування – як різниця між доходом та витратами.

 

ПДВ

Якщо операція з продажу земельної ділянки та нерухомості перевищує 1 млн грн за договірною вартістю купівлі-продажу, то підприємству необхідно реєструватися платником ПДВ відповідно до ст. 181 та ст. 183 ПКУ. При цьому, якщо продаж землі та нерухомості оформлятиметься різними договорами, їх слід розглядати як окремі операції з метою визначення досягнення обсягу 1 млн грн. 

Та операція, яка спричинила перевищення обсягу 1 млн, ще не оподатковується ПДВ, а також не оподатковуються ПДВ операції, що здійснені до дати реєстрації платником ПДВ.

Під оподаткування ПДВ підпадатимуть лише ті операції, які будуть здійснені після дати реєстрації підприємства платником ПДВ.  Більш докладно про це та про порядок реєстрації платником ПДВ читайте тут>> 

Базою оподаткування ПДВ буде договірна вартість продажу землі та нерухомості, але не нижче їх вартості, за якою вони внесені до статутного капіталу – п. 188.1 ПКУ.

Звертаємо увагу, що деякі операції з землею звільнені від ПДВ, а саме постачання (продаж, передача) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства (з урахуванням положень абзацу першого пп. 197.1.13 ПКУ) – див. пп.  197.1.21 ПКУ. Якщо земельна ділянка, що вказана у запитанні, підпадає під дію пп. 197.1.21 ПКУ, то її продаж не оподатковується ПДВ, але ця операція бере участь при розрахунку обсягу доходу 1 млн грн для цілей обов’язкової реєстрації платником ПДВ. 

Земельний податок і податок на нежитлову нерухомість сплачуються на загальних підставах за період, у якому земля та нерухомість перебуватимуть у власності підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434