• Посилання скопійовано

Страхуємо особисте життя працівників: що з оподаткуванням?

Як оподатковуються ПДФО, ЄСВ та військовим збором страхові внески на довгострокове страхування життя працівників за рахунок коштів роботодавця?

Відповідно до ст. 6  Закону України від 07 березня 1996 року №85/96-ВР «Про страхування» встановлено види добровільного страхування. До них відноситься й страхування життя.

Так, страхування життя – це вид особистого страхування, який передбачає обов’язок страховика здійснити страхову виплату згідно з договором страхування у разі смерті застрахованої особи, а також, якщо це передбачено договором страхування, у разі дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору страхування та (або) досягнення застрахованою особою визначеного договором віку.

ЄСВ. П. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №2464 передбачено, що базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 року №108/95-ВР  (далі – Закон № 108).

Ст. 2 Закону №108 визначено структуру заробітної плати, яка включає, зокрема інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Відповідно до п. 2.3 Інструкції № 5 витрати в розмірі страхових внесків підприємств (крім випадків, зазначених у п. 3.5 Інструкції №5) на користь працівників, пов’язаних з добровільним (особистим, страхуванням майна) включаються до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Як відомо, інші заохочувальні та компенсаційні виплати відносяться до фонду оплати праці в тому місяці, коли провадяться перерахунки страховій компанії (пп. 2.3.4 Інструкції № 5).

Оскільки суми страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, є складовою заробітної плати, відповідно вони є базою нарахування ЄСВ. Нагадаємо, що у 2016 році нарахування ЄСВ проводиться за ставкою 22%. 

ПДФО та військовий збір. Оскільки такі страхові внески включаються до фонду оплати праці, то у 2016 році вони оподатковуються й ПДФО (ставка 18%) за правилами оподаткування заробітної плати та військовим збором (ставка – 1,5%). 

Відповідно до п. 164.6 ПКУ під час нарахування доходів у формі заробітної плати протягом 2016 року база оподаткування ПДФО визначається як нарахована заробітна плата зменшена на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Оскільки утримань ЄСВ вже не передбачено. Втім, оскільки такий дохід надається в негрошовій формі, податківці наполягають на застосовуванні до цього доходу коефіцієнту згідно із п. 164.5 ПКУ (лише з метою оподаткування ПДФО, адже для ЄСВ і військового збору він не застосовується). 

Якщо ж говорити про оплату страхових внесків щодо страхування життя у 2015 році,  то за такий період слід було нараховувати ЄСВ за ставкою, встановленою для відповідного класу профризику, утримувати ЄСВ із суми таких внесків 3,6%, із визначеної бази оподаткування для зарплати утримати ПДФО за ставками 15 (20%) в залежності від нарахованої суми зарплати та військовий збір – 1,5%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202431
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024153
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202435