• Посилання скопійовано

Як оподатковувати проценти, які нараховуються на позику від нерезидента-фізособи?

ТОВ на загальній системі оподаткування отримало процентну валютну позику від нерезидента-фізособи. Нарахування процентів здійснюється щоквартально. За яким курсом сплачувати ПДФО та ВЗ з таких процентів: датою нарахування чи датою їх сплати до бюджету?

У своїй консультації ДПС зазначила, що з метою уникнення подвійного оподаткування доходів, які виплачуються (нараховуються, надаються) фізичній особі – нерезиденту резидентом – юридичною особою, податок, передбачений пп. 141.4.2 ПКУ не утримується, але такі доходи оподатковуються згідно з нормами пп. 170.10 ПКУ, зокрема ПДФО та ВЗ, а юридична особа резидент – є податковим агентом для фізичної особи -нерезидента (пп. 170.10.3 ПКУ).

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (пп.170.10.1 ПКУ).

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються пасивні доходи, в тч. проценти (пп.164.2.8 ПКУ).

Своєю чергою, проценти - дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

До процентів включаються:

  • платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;
  • платіж за використання коштів, залучених у депозит;
  • платіж за придбання товарів у розстрочку;
  • платіж за володіння та користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (фінансової оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об'єкта фінансового лізингу);
  • винагорода (дохід) орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізичною особою платнику податку, на користь якого відступлено право на отримання таких платежів.

Проценти нараховуються у вигляді відсотків на основну суму заборгованості чи вартості майна або у вигляді фіксованих сум (пп. 14.1.206 ПКУ).

Відповідно до пп.164.4 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Отже, резидент, як податковий агент, має утримати ПДФО та ВЗ з процентів, нарахованих на користь нерезидента за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Відповідно до наведеної ситуації, проценти нараховуються, а потім виплачуються, тому на нашу думку, при нарахуванні та виплаті процентів в іноземній валюті, такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування таких доходів. В іншому випадку, якщо б виплата передувала нарахуванню, то на момент виплати.

Адже не залежно від того, чи буде виплачено чи ні нараховані проценти, ПДФО та ВЗ необхідно буде утримати та перерахувати до бюджету з урахуванням вимог пп. 168.1.5 ПКУ.

В цьому випадку, курсові різниці будуть визначатися за монетарними статтями відповідно НП(С)БО 21, зокрема основною сумою боргу та заборгованістю за процентами.

Зауважимо, що ДПС у своїй консультації щодо визначення бази для нарахування ПДФО, якщо заробітна плата нараховується та виплачується в іноземній валюті найманому працівнику – нерезиденту, орієнтується на курс НБУ на момент нарахування такого доходу відповідно пп. 164.6 ПКУ.

Така ж думка наведена ДПС тут щодо цивільно-правових договорів.

 ***

Додатково читайте: Оподаткування процентів з позики, отриманої від нерезидента

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»