• Посилання скопійовано

Надання ТМЦ особам, які перебувають у пенітенціарному закладі

Благодійна організація надає безкоштовно ТМЦ (наприклад, жилети та лонгсліви) засудженим особам, з якими має угоди ЦПХ на надання послуг (вони надають послуги таким же засудженим у виправних в місцях позбавлення волі, де знаходяться). Чи можна не оподатковувати ПДФО та ВЗ таку видачу?

Перш за все зазначимо, що судячи з умов запитання, ТМЦ, про які йдеться, не є благодійною допомогою особам, які перебувають у пенітенціарному закладі. Тому дія пп. «г» пп. 170.7.4 ПКУ на цей випадок, коли передається одяг, не поширюється.

Як зазначено у запитанні, із такими фізособами укладено договір ЦПХ про надання послуг, і вони отримують згадані жилети та лонгсліви в межах такого договору, очевидно, у якості спецодягу, а не для поліпшення умов їх перебування у пенітенціарному закладі.  Проте звільняється від оподаткування ПДФО та ВЗ видача спецодягу працівникам, які працюють за трудовими договорами (пп. 165.1.9 ПКУ), але для договорів ЦПХ такої пільги не передбачено. Таким чином, вартість отриманого спецодягу вважається оподаткованим доходом фізособи, яка його отримує (навіть якщо після надання послуг, виконання робіт, такий спецодяг, точніше те, що від нього залишилося, повертається підприємству).

Податківці розцінюють цей спецодяг як додаткове благо такої фізособи.

Згідно з пп. «б» пп. 164.2.17 ПКУ доходом фізособи є додаткове благо у вигляді вартості майна, безоплатно отриманого платником податку. Таким чином, із вартості безоплатного наданого спецодягу фізособі, що виконує роботи за ЦПД (вважаємо, що тут слід мати на увазі, саме передачу одягу у власність) слід утримати ПДФО у розмірі 18% (із застосування натуркоефіцієнту) та  військовий збір у розмірі 1,5% із суми додаткового блага у вигляді сплати проїзду, проживання, харчування. Такий дохід відображається у формі №1ДФ під ознакою «126».

Таким чином, якщо благодійна організація бажає скористатися пільгою, встановленою пп. «г» пп. 170.7.4 ПКУ, видача таких жилетів та лонгслівів не повинна бути передбачена договором ЦПХ і має надаватися зазначеним фізособам саме як благодійна допомога для поліпшення умов утримання осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах чи місцях позбавлення волі тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна виплатити наперед ПДФО та військовий збір?
    Юрособа надала фізособі житло в оренду з викупом, за які фізособа згідно з договором щомісяця сплачує орендну плату. Причому юрособа надала фізособі індивідуальну знижку, тож орендна плата сплачується з урахуванням такої знижки. Знижка (додаткове благо) оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна достроково погасити заборгованість за ПДФО і ВЗ?
    25.07.2024347
  • ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті без відповідності критеріям ч. 1 ст. 5 Закону №1667
    Підприємство набуло статус резидента Дія. Сіті з 23.02.2024 р., але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. За якою ставкою перерахувати/утримати ПДФО з доходів працівників, які перебувають із резидентом Дія. Сіті у трудових відносинах?
    17.07.202421
  • Ставка ПДФО при купівлі генератора у фізичної особи
    Підприємство купує генератор у фізособи. Фізособа має документи на генератор і фіскальний чек, який підтверджує ціну його придбання. Яку ставку ПДФО застосовувати – 18% чи 5%?
    03.07.202431
  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    28.06.202476
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202424