• Посилання скопійовано

Семінар для працівників без персоналізації: додаткове благо

Компанія оплатила семінар для 4-5 осіб, з доступом до запису на місяць (в документах про участь у семінарі ідентифікація осіб відсутня). Чи є тут додаткове благо та ВЗ? Якщо семінар буде проходити у вихідний день (сб, нд) або після робочого дня (пізніше 18:00), чи є це понаднормова робота/робота у вихідний день? Яке має бути документальне оформлення?

Гарантії працівникам, які направляються на семінар

Направлення в участі у семінарі можна розглядати як підвищення кваліфікації або як відрядження. 

Гарантії для працівників, направлених на підвищення кваліфікації встановлені ст. 122 КЗпП та Постановою №695 та передбачають збереження середньої  заробітної плати за основним місцем роботи за  час  навчання. Для цього у Положенні про оплату праці має бути зазначено, що такий день роботодавець оплачуєте виходячи з розміру середньої зарплати. Якщо семінар відбудеться пізніше 18:00 і працівник в цей день відпрацював, то за цей день роботодавець нараховує середню зарплату. Інших доплат за роботу в цей день не здійснюється. І участь у семінарі після 18:00 не є понаднормовою роботою.

Якщо семінар буде проходити в іншому населеному пункті, то можна оформити службове відрядження, згідно з ст. 121 КЗпП. Якщо працівника спеціально направляють у відрядження у вихідний день (п. 9 розділу І Інструкції №59), то така робота компенсується наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі в подвійному розмірі (ч. 1 ст. 72 КЗпП). При цьому в наказі про відрядження слід зазначити, що працівник отримуватиме інформаційно-консультаційні послуги для роботодавця у свій вихідний день. Якщо у день виїзду у відрядження (пізніше 18:00) працівник працював, то цей день йому оплачується не нижче середнього заробітку. Інших доплат за роботу в цей день не здійснюється.

 

Оподаткування 

Згідно з пп. 165.1.37 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку.

Участь у семінарах передбачає отримання інформаційно-консультаційних послуг на підставі укладеного договору з його організатором.

Тож, якщо запрошеною стороною семінару та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юрособа (роботодавець), інтереси якої представляютьпрацівники, то сума, сплачена роботодавцем за участь у такому семінарі, не є доходом таких працівників, відповідно і об’єктом оподаткування ПДФО.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є конкретні працівники, які отримують ці послуги, то суму, сплачену роботодавцем за їх участь у семінарі, слід розглядати як дохід, отриманий працівниками у вигляді додаткового блага, який включається до місячного оподатковуваного доходу та оподатковується ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%. Також буде ЄСВ 22%, якщо семінар проводила організація, не акредитована як навчальний заклад.

Проте, розглядаючи зазначену ситуацію, доходимо висновку, якщо в документах на участь у семінарі відсутня персоніфікація працівників, то вартість семінару не буде для учасників додатковим благом, відповідно не потрібно утримувати ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ та відображати у додатках єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Оплату за інвестиційний актив отримано в різних періодах: як заповнити графу 4 та 5 додатку Ф1 декларації про доходи?
    Фізособа у 2023 році продала частку у статутному капіталі товариства розміром 300 тис. грн за ціною 380 тис. грн. На банківський рахунок у 2023 р. отримано 304 тис. грн, а решту – 76 тис. грн фізособа отримає в 2024 р.. В додатку 4ДФ юрособа-платник задекларувала такі дані: нараховано доходу – 380 000 грн, виплачено – 304 000 грн. Як правильно заповнити фізособі додаток Ф1 до декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, зокрема, графи 4 та 5?
    10.05.202423
  • Благодійна допомога від профспілки сім’ям загиблих учасників бойових дій
    Профспілка надає благодійну допомогу сім’ям колишніх працівників підприємства, членів профспілки, загиблих при обороні країни у 2022 – 2024 р.р. Чи вона від оподаткування ПДФО та ВЗ?
    09.05.2024214
  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.202418
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202441
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202429