• Посилання скопійовано

Пільги в оподаткуванні ПДФО добровільного медичного страхування

Чи є пільги щодо утримання ПДФО і військового збору з вартості добровільного медичного страхування працівників?

Підпунктом «в» пп. 164.2.16 ПКУ, яким визначено перелік оподаткованих ПДФО доходів фізичних осіб звільнено, зокрема від оподаткування ПДФО сплачені внески роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Отже, внески за договорами добровільного медичного страхування, сплачені роботодавцем, не оподатковуються ПДФО (відповідно і ВЗ) в межах пільгової граничної суми – 30% нарахованої зарплати працівника.

Звертаємо увагу! При розрахунку 30% граничної межі використовують заробітну плату, нараховану роботодавцем працівникові за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж. При цьому не має значення, за який період сплачено такий платіж. Наприклад, якщо страховий платіж сплачується за квітень, то його суму порівнюють із 30% нарахованої заробітної плати саме за квітень. У разі сплати страхових платежів авансом на рік, порівняння здійснюється всієї суми авансу із сумою заробітної плати, яка нарахована тільки у місяці здійснення такої оплати, і неважливо, що сума страхового внеску розрахована на рік вперед.

У разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі на оподатковувану суму страхового внеску (що перевищує 30%) потрібно застосувати натуральний коефіцієнт (у 2023 р. – 1,219512), оскільки під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт (пп. 164.5 ПКУ). 

Окрім того, указаний дохід буде об’єктом оподаткування ВЗ (без натурального коефіцієнта) за ставкою 1,5% (пп. 1.2, 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

В Додатку 4ДФ об’єднаної звітності добровільне медстрахування відображатиметься за ознакою доходу «125», як щодо оподаткованої, так і щодо пільгованої частини сплачених роботодавцем внесків на добровільне медстрахування. Щодо цього див. тут.

Крім того, зазначимо, що згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Внески підприємств за договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їхніх сімей, згідно з п. 3.5 Інструкції №5, належать до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. А також входять до видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок за п. 2 розділу 2 Переліку №1170.

Таким чином, платежі за договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їх сімей, не є базою нарахування ЄСВ. Відповідно не підлягають відображенню в Додатку 1 об’єднаної звітності або в її загальній частині. Єдиний додаток, у якому відображається цей дохід – це додаток 4ДФ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024117
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202431
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024631