• Посилання скопійовано

Придбання фізособою корпоративних прав у нерезидента із знижкою

Фізособа викупає корпоративні права українського ТОВ у юрособи з Кіпру з великою знижкою. Чи виникає у фізособи обов’язок сплати податку на доходи нерезидента? Чи є ризик у фізособи оподаткування суми знижки ПДФО та ВЗ?

Податок на прибуток нерезидента

Перелік осіб, які є платниками податку на прибуток наведено у пп. 133.1 ПКУ, зокрема, у пп. 133.1.4 ПКУ зазначено, що платникам є фізичні особи - підприємці, у тому числі такі, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному пп. 141.4 ПКУ.

Разом з цим, фізособи (які не є ФОП) у такому переліку не зазначені. При цьому, податківці у роз’ясненні «ЗІР» зазначали, що фізичні особи – резиденти, які не є підприємцями або не провадять незалежну професійну діяльність, не утримують податок з доходів нерезидентів та не подають Декларацію з податку на прибуток.

Отже, обов’язку утримання та сплати податку на прибуток при виплаті доходу нерезиденту фізособою не підприємцем ПКУ не передбачено.

 

Дохід фізособи у вигляді знижки

Згідно з пп. 163.1 ПКУ Об'єктом оподаткування резидента фізособи є:

  • загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
  • доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
  • іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Своєю чергою, іноземні доходи - це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України, які є об'єктом оподаткування резидента (пп. 163.1.3 ПКУ).

Зокрема, до таких доходів, згідно з пп. «е» п. 164.2.17 ПКУ, відноситься дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

При цьому, податківці неодноразово наполягали, що дохід фізичної особи – покупця у вигляді знижки з вартості придбаних корпоративних прав (частки в статутному капіталі) включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах (за ставками 18% та 1.5% відповідно).

Однак, такий підхід податківців є спірним. Згаданий вище пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ вимагає порівнювати ціну продажу із звичайною ціною (про що податківці також не згадують). А звичайна ціна в цьому випадку визначатиметься згідно із пп. 14.1.71 ПКУ. Наприклад, якщо корпоративні права будуть продані внаслідок публічних торгів, то звичайною ціною вважатиметься ціна, яка склалась на таких торгах. Навіть, якщо вона буде дешевшою, ніж номінальна вартість придбаних корпоративних прав.

Крім цього, покупець таких корпоративних прав «із знижкою», якщо в подальшому буде їх продавати, заплатить податок з різниці між вартістю придбання та вартістю продажу – тобто знову сплатить податок з суми знижки. Свою позицію щодо цього ми детально наводили тут.

Платник податку може отримати власну ІПК з цього питання і діяти за нею. Або ж ігнорувати роз'яснення податківців, однак в такому випадку можливо доведеться оспорювати рішення податківців у суді.

Якщо ж платник податку обере підхід податківців, то зважаючи на те, що нерезидент не є його податковим агентом, має самостійно подати річну декларацію про майновий стан вказавши суму знижки як інший дохід, нарахувавши ПДФО та ВЗ на неї з подальшою сплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488