• Посилання скопійовано

СК у вигляді нерухомого майна: що з ПДФО?

Чи виникає у ФО об’єкт оподаткування ПДФО при внесенні до СК ТОВ 1 нерухомого майна, вартістю 1 000 грн. В подальшому, ТОВ 1 проводить дооцінку вказаного майна та, шляхом виділу, передає його до ТОВ 2 із балансовою вартістю 100 000 грн. ФО стає єдиним засновником ТОВ 2 та продає свої корпоративні права третій особі за 100 000 грн?

Згідно з пп. 163.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права (пп. 165.1.44 ПКУ).

Крім того, відповідно до пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи.

Отже, сума майнового внеску (нерухомого майна, обладнання) платника податку - фізичної особи - резидента до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Дохід, отриманий фізичною особою — резидентом у вигляді інвестиційного прибутку від продажу іншій фізичній особі корпоративних прав у вигляді частки статутного капіталу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку.

При цьому фізична особа, яка отримує інвестиційний прибуток, зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

А Товариство зобов’язане лише відобразити суму інвестиційного прибутку фізичної особи  в податковому розрахунку в єдиній звітності за ознакою доходу «112».

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.

Якщо фізособа продала частку в статутному капіталі ТОВ 2 іншій фізособі за 100000 грн, а раніше здійснені витрати на придбання зазначеної частки становили 1000 грн, то при продажу частки в статутному капіталі ТОВ 2 фізособою отримано інвестприбуток у сумі 99000 грн (100000 грн - 1000 грн). Тому фізособі із цієї суми доведеться сплатити ПДФО та ВЗ.

Така сума включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податків.

При переданні майна з ТОВ 1 на ТОВ 2, виходить, що саме ТОВ1 є засновником ТОВ 2, а не фізособа.

В цьому випадку операція із внесення майна юридичної особи  до статутного капіталу іншої юридичної особи в обмін на емітовані нею корпоративні права вважається прямою інвестицією (пп. 14.1.81 ПКУ). І в обмін на таку інвестицію ТОВ 2 передає засновнику ТОВ 1 емітовані ним корпоративні права. 

Отже, ТОВ 1 - засновник у такому разі виступає інвестором, а ТОВ 2 — емітентом корпоративних прав. 

Внесення нерухомого майна до СК іншого підприємства вважається постачанням товарів (пп. 14.1.191 ПКУ). При цьому, якщо місце постачання товарів розташоване на митній території України, операція є об’єктом обкладення ПДВ згідно з пп. "а" п. 185.1 ПКУ. Тобто, при внесенні ТОВ 1 нерухомого майна у СК іншої юрособи  ТОВ 2, у ТОВ 1, якщо він є платником ПДВ виникають податкові зобов’язання. А от ПДФО тут не виникатиме.

Коли ТОВ 1 (а не ФО) стає єдиним засновником ТОВ 2 та продає вже свої корпоративні права третій особі за 100 000 грн.

У разі придбання фізособою корпоративних прав у юридичної особи зі знижкою, дохід фізособи у вигляді знижки зараховується до його загального місячного оподатковуваного доходу та оподаткуються ПДФО за ставкою 18%. Відповідно потрібно утримати із суми знижки і 1,5% військового збору (пп. 1.2 – 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Аналогічна думка зазначена у листі ДФСУ від 04.04.2019 р. №1446/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. При цьому юрособа оподатковуваний дохід ПДФО фізособи повинен відобразити в Додатку № 4ДФ єдиної звітності за ознакою доходу "127".

А от при продажі частки СК за ціною вартості самої частки такого СК, то у фізособи-покупця не виникає інвестиційного прибутку.

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з продажу за кошти корпоративних прав і їх обміну на інші цінні папери, корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202413
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024127
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434