• Посилання скопійовано

Новорічні подарунки клієнтам: які податкові наслідки?

Підприємство планує надати подарунки клієнтам (в основному ФОП та ЮО). В подарунок входить маркована логотипом підприємства продукція (щоденник, календар та стакани), цукерки та алкогольні напої. Яке оподаткування такої операції?

В першу чергу рішення про надання подарунків варто оформити наказом директора підприємства. При цьому, в наказі варто прописати і мету таких подарунків, наприклад, для популяризації фірми серед клієнтів та створення позитивного іміджу компанії. В цьому ж наказі варто встановити кількість подарунків, їх склад, а також осіб відповідальних за вручення подарунків. Списання розданих товарів радимо оформити актом вибуття запасів довільної форми або актом списання. Крім того, зазначимо, що у первинних документах на роздачу подарунків краще уникнути персоніфікації клієнтів, яким ці подарунки будуть вручатись.

Ось що стосується переліку отримувачів, то в залежності від того, кого саме вказати отримувачем – таке й буде оподаткування. Якщо зазначите отримувачів безпосередньо самих контрагентів – тобто суб’єктів господарювання, то у такому разі підприємство уникне обов’язку щодо нарахування ПДФО та ВЗ, оскільки фізособи не отримують сувеніри.

Якщо ж отримувачами будуть конкретні фізособи – представники контрагентів, то тут, як не крути, а ДПС забажає бачити оподатковуваний дохід фізосіб. Роздачу сувенірів слід оформити актом списання товарів довільної форми.

При цьому, уникнути оподаткування шляхом відсутності персоніфікації такого доходу, на нашу думку, не вийде, оскільки виходячи з умов операції подарунки надаються конкретним особам (в тому числі і юридичним), а не невизначеному колу осіб.

 

ПДВ

Згідно з пп. 185.1 ПКУ, постачання є об'єктом оподаткування ПДВ.

База для оподаткування ПДВ в цьому випадку визначається за нормами пп. 188.1 ПКУ за договірною вартістю, але не нижче ціни придбання дарунку. У такому разі роботодавцю потрібно скласти дві ПН:

  • одну (датою роздачі) за нульовою ціною;
  • другу (зведену) – на суму перевищення ціни придбання подарунків над нульовою (договірною) ціною.

При цьому, при безоплатному переданні активів ПДВ, відповідно до пп. 198.5 ПКУ, не нараховується.

Зауважимо, що ПЗ з ПДВ необхідно в даному випадку нараховувати незалежно від того, чи придбавались так подарунки з ПДВ, чи ні, а також на «брендовану» продукцію. Сума ж ПДВ при придбанні таки подарунків включається платником податку до ПК за зареєстрованою в ЄРПН постачальником ПН.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Малодохідні підприємства, які податкові різниці не застосовують, враховують таку операцію виключно за правилами бухгалтерського обліку (тобто у складі витрат підприємства).

А ось щодо високодохідних є певний нюанс.

Абзац 1 пп. 140.5.10 ПКУ зобов’язує збільшити фінрезультат до оподаткування на суму безоплатно наданих товарів, робіт, послуг особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб, які є платниками ПДФО), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пп. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Отже, якщо подарунки надаються суб’єктам господарювання (як ФОП, так і ТОВ), що є платниками ЄП, то підприємство має збільшити фінрезультат на суму наданих їм подарунків.

При наданні подарунків юрособам, що є платниками податку на прибуток, підприємцям - «загальносистемникам» та фізособам коригувати фінрезультат до оподаткування не потрібно.

 

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці».

Таким чином, на вартість подарунків клієнтам ЄСВ не нараховується.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2020 році – 1180,75 грн).

Вартість дарунків на одну фізособу, яка не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, підприємство  відображає у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунків більша, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18% та відображається податковим агентом у ф. №1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо.

Військовий збір за ставкою 1,5% сплачується з вартості подарунка, яка підлягає оподаткуванню ПДФО.

 

Алкоголь

За приписами ст. 1 Закону №481/95-ВР, роздрібна торгівля визначена як діяльність щодо продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.

Своєю чергою, відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Таким чином вважаємо, що надавати в якості подарунку придбаний алкоголь є ризикованим і податківцями може трактуватись як реалізація підакцизних товарів без відповідної ліцензії та реєстрації платником акцизного податку.

Також читайте нашу консультацію тут.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627