• Посилання скопійовано

Подарунки працівникам: що з оподаткуванням?

Фірма хоче видати подарунки працівникам до дня Св. Миколая (набір цукерок до 200 грн), а не дітям працівників. Чи оподатковуються в такому випадку подарунки ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбаче-них законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією №5.

Згідно з пп. 2.3.2 розділу 2 Інструкції №5, одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці, в тому числі, надані в негрошовій формі, відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

Отже, вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат — як у грошовій, так і натуральній формі), є базою нарахування ЄСВ за умови перебування їх у трудових відносинах з роботодавцем («ЗІР», категорія 301.03).

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного по-даткового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

Тобто, подарунок вартість якого у 2020 році не перевищує 1250,00 грн (5000,00 грн х 25%), не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Таким чином, підприємство при безоплатній передачі подарунків до Дня Святого Миколая своїм працівникам, вартість яких до 200,00 грн, нараховує на вартість даного подарунку ЄСВ у розмірі 22% та сплачує його до бюджету. Вартість подарунків працівникам відображається у Звіті з ЄСВ у складі доходу (заробітної плати) у місяці їх нарахування. Якщо працівника оформлено за трудовим договором, то вартість подарунка для нього відображається в таблиці 6 Звіту з ЄСВ із кодом застрахованої особи "1" або "2" одним рядком у складі нарахованої заробітної плати за місяць, у якому отримано подарунок. 

Зазначені подарунки не підлягють оподаткуванню ПДФО та, відповідно, не оподатковуються військовим збором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024249
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451