• Посилання скопійовано

Підприємство оплачує навчання дітей: що з податками?

Підприємство оплатило школі навчання дитини (інваліда) директора (він же засновник) за договором про надання послуг навчання. За другу дитину (не інваліда) директора оплата школі була як благодійний внесок, з зазначенням у призначенні платежу ПІБ дитини. Чи сплачувати з цих платежів ПДФО та ВЗ?

Відповідно до пп. «є» пп. 170.7.4 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, що надається резидентами - юридичними чи фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) навчальному закладу у вигляді плати за навчання або за надання додаткових послуг з навчання:

  • особи з інвалідністю, 
  • дитини з інвалідністю або 
  • дитини, в якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю; 
  • дитини-сироти, напівсироти; 
  • дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; 
  • дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Тобто, щоб скористатися цією пільгою, оплата навчання має бути, по-перше, за дитину з інвалідністю. 

По-друге, має бути документальне підтвердження цієї операції. У всякому разі, має бути договір з навчальним закладом. Між ким його варто укладати?

Відповідно до п. 11 розд. ІІ Переліку № 1170 не оподатковуються ЄСВ витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом.

Таким чином, з нашого погляду, для уникнення непорозумінь щодо нарахування ЄСВ договір має бути тристоронній – між школою, підприємством і батьками чи одним з батьків дитини, яка навчається. Звісно, що батьки укладають договір від імені дитини і на її користь. 

По-третє, оплату має здійснювати резидент України.

Стосовно даної ситуації: скоріш за все, під цю пільгу може потрапити оплата за навчання за першу дитину, яка є інвалідом. 

Але оплата навчання за другу дитину, яка інвалідом не є, під цю пільгу не попадає. Тому з оплат за цю другу дитину підприємство має утримувати ПДФО і ВЗ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024142
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434