• Посилання скопійовано

Юрособа придбала нежитлове приміщення у фізособи: яке оподаткування?

27.01.2014 р. юрособа придбала нежитлове приміщення у фізособи (площа 173,05 кв.м., вартість угоди - 627 тис. грн). Термін сплати - до 27.05.2014 р., штрафних санкцій за невчасну оплату не передбачено. Здійснити часткову оплату (200 тис. грн) за приміщення у юрособи виникло в жовтні 2020 р. Чи виникає база оподаткування ПДФО та ВЗ? У якій звітності відображати?

Відповідно до ст. 172 ПКУ, у разі  продажу нерухомого майна у фізособи виникає дохід, який повинен обкладатися ПДФО, тобто виникає податкове зобов’язання щодо сплати ПДФО. 

У разі, коли продається об'єкт, який знаходиться у власності фізичної особи понад три роки і є першим об'єктом нерухомості, який продається у звітному податковому періоді, то дохід від такого продажу не обкладається податком (пп. 172.1 ПКУ).

Якщо ж це не перший продаж або нерухомість не потрапляє під умови визначені пп. 172.1 ПКУ (наприклад, перебуває у власності менше 3 років), то дохід від такого продажу буде оподатковуватися за ставкою, визначеною пп.167.2 ПКУ, тобто 5% ПДФО (пп. 172.2 та пп. 167.2 ПКУ) і 1,5% ВЗ (пп. 1.4 п. 16-1 розд. ХХ ПКУ). Така сума податку визначається платником самостійно, але дохід на який нараховується такий податок, повинен бути не менше оціночної вартості нерухомості, що продається зазначеної в договорі купівлі-продажу.

Податки потрібно сплатити до підписання угоди купівлі-продажу. У випадку, якщо угода не відбулася, а податок був сплачений, то платник податку має право на відшкодування суми податку.

У разі продажу нежитлового приміщення юридичній особі, податковим агентом щодо утримання та сплати до бюджету податку виступає така юридична особа. При цьому фізичній особі вже не потрібно буде сплачувати податок та подавати декларацію для відображення податку від сими продажу нежитлового майна (пп. 172.4 ПКУ).

Сплатити утриманий ПДФО підприємство повинне було у такі строки:

  • при виплаті оподатковуваного доходу, якщо виплата доходу здійснюється готівкою, знятою з рахунку в банку, або шляхом перерахування на банківський рахунок фізичної особи (пп. 168.1.2 ПКУ);
  • протягом 3 банківських днів, що настають за днем нарахування (виплати, надання) доходу,  якщо виплата здійснюється готівкою з каси підприємства (пп. 168.1.4 ПКУ);
  • протягом 30 календарних днів, що настають за місяцем нарахування доходу, якщо підприємство нарахувало дохід,  але не виплатило фізичній особі (пп. 168.1.5 ПКУ).

Інформацію про нарахування та сплату ПДФО та ВЗ до бюджету відображається у формі №1ДФ за ознакою доходу «104».

Якщо відповідні податки не сплачувалися до моменту продажу та не відображалися у формі №1ДФ, значить для фізичної особи – продавця це був перший продаж рухомості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024141
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434