• Посилання скопійовано

Відшкодування роботодавцем витрат працівників на тестування на COVID-19

Роботодавець вирішив відшкодувати працівнику вартість понесених втрат за тест на COVID-19 (760 грн). Тестування пройшов один працівник. На майбутнє роботодавець планує повертати кошти тим працівникам, які будуть на лікарняному, незважаючи, яка це хвороба. Чи оподатковують ПДФО, ВЗ, ЄСВ вартість відшкодованих працівнику витрат?

Підставою для відшкодування вартості тестування працівників на COVID-19 за рахунок роботодавця є наказ керівника підприємства. У наказі зазначається, що підприємство-роботодавець відшкодовує вартість тестування працівників на COVID-19.

 

ПДФО

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДФО, зокрема,  кошти, що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Тестування працівників на COVID-19 належить до медичного обслуговування. Медичне обслуговування - це діяльність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням (ст. 3 Основ законодавства України про охорону здоров'я).

Там же визначено, що заклад охорони здоров'я - юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників. На нашу думку, під це визначення підпадають також і приватні лабораторії, які виконують тестування на COVID-19, а відтак тестування на COVID-19 у таких лабораторіях теж є медичним обслуговуванням.

Щоб довести виконання всіх умов, зазначених у пп. 165.1.19 ПКУ, одного наказу керівника недостатньо, потрібно ще мати підтвердні документи від працівників, що вони пройшли платне тестування на COVID-19. Це може бути рахунок з медичної лабораторії разом з документами про його оплату (чек РРО тощо). Вимагати від працівників результати проведеного тестування роботодавець не має права – див. ст. 39-1 Основ законодавства України про охорону здоров'я.

Неоподатковувану вартість медичного обслуговування (а саме – тестування) роботодавець відображає у ф. №1ДФ з ознакою доходу «143».

  

Військовий збір

Оскільки вартість тестування не є об'єктом оподаткування ПДФО за наявності відповідного документального підтвердження, то у разі виконання цієї вимоги така вартість не підлягає оподаткуванню і військовим збором.

 

Єдиний соцвнесок

Вартість тестування працівників як медичної послуги не є об'єктом для нарахування ЄСВ. Адже такий вид доходу не зазначено у ст. 7 Закону про ЄСВ. Також підтвердженням того, що тестування на COVID-19  не є об'єктом нарахування ЄСВ, є п. 3.27 та 3.30 розд. I Iнструкції №5 та п. 10 та 13 розд. II Переліку 1170.

Утім, для уникнення непорозумінь під час перевірок варто у внутрішніх розпорядчих документах роботодавця зазначити, що вартість тестування не належить до фонду оплати праці підприємства.

 

Бухгалтерський облік

Згідно зі ст. 1 Закону про охорону праці, лікувально-профілактичні заходи є частиною охорони праці працівників у процесі їхньої трудової діяльності. Отже, витрати на тестування працівників на  COVID-19 під час пандемії цілком можна розглядати як витрати на охорону праці.

Щоправда, за п. 15.8 П(С)БО 16 витрати на охорону праці належать до загальновиробничих витрат. Але ж не всі підприємства є виробничими, та й тестування може проводитися не тільки для виробничого та загальновиробничого персоналу.

На думку автора, в такому випадку витрати на тестування відображаються:

  • виробничого та загальновиробничого персоналу — на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати»;
  • адміністративного персоналу — на рахунку 92 «Адміністративні витрати»;
  • відділів реалізації та збуту — на рахунку 93 «Витрати на збут» тощо.

Визнаються такі витрати за загальними правилами П(С)БО 16.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627