• Посилання скопійовано

Під якими ознаками доходу відображати в формі №1ДФ доходи від оренди та емфітевзису?

Якщо позика надається фізособі, то відображаємо її у формі №1ДФ з ознакою «153»? З якою ознакою відображати орендну плату, якщо раніше показували під ознакою «106», а також емфітевзис, який показували під ознакою «102»?

Мінфін Наказом від 26.05.2020 р. №241 затвердив зміни до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

У Розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів привели у відповідність із нормами ПКУ. Зміни торкнулися, зокрема, таких ознак доходів:

1) узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» поділено на дві:

  • 153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;
  • 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

До 1 липня 2020 року вона відображала поворотну фінансову допомогу та яка надається фізичній особі, та поворотну фінансову допомогу, яка повертається фізичній особі. Але вже з 1 липня 2020 року ці дві господарські операції мають окремі ознаки доходів.

Тепер за ознакою 153 відображається тільки основна сума поворотної фінансової допомоги, яка надавалась платником податку іншим особам та яка повертається цьому платнику податку, тобто фізичній особі. 

А ознака 197 тепер стосується основної суми поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, тобто надається йому.

Отже, поворотна фінансова допомога, яка повертається фізичній особі, тобто ми отримали від фізичної особи поворотну фінансову допомогу і повертаємо її, частинами або в повній сумі, у тому звітному кварталі, в якому відбулося не отримання, а повернення допомоги фізичній особі, має ознаку 153. Зверніть увагу: це не оподатковуваний вид доходу, а отже, зазначаючи суму повернення, яка сплачена фізичній особі, ознака 153 відображатиме суму без податку на доходи. Якщо звернувся платник податку, фізична особа, або працівник, з проханням надати поворотну фінансову допомогу і ми надаємо її фізичній особі, то в тому кварталі, в якому надано таку поворотну фінансову допомогу, ознака доходу буде 197. Також цей вид допомоги є неоподатковуваний. Відображаючи суму доходу з ознакою 197, сума ПДФО не заповнюється. Якщо фізична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу і про неї вже зазначили інформацію в формі №1ДФ із ознакою 197, повертає поворотну допомогу, факт повернення фізичною особою такої суми в формі №1ДФ не зазначається.

2) розподілено види доходів з ознаки 106 (за нею відображалися всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі) на ознаки:

  • 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;
  • 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;

Зазначимо, що емфіте́взис — це довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає у наданні особі користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб з метою отримання плодів та доходів від неї з обов'язком ефективно її використовувати відповідно до цільового призначення.

Суб'єктами емфітевзису є власник земельної ділянки та особа, яка виявила бажання користуватися останньою для сільськогосподарських потреб (землекористувач, емфітевта). Стороною відносин емфітевзису не може бути особа, якій земельна ділянка надана на умовах постійного користування чи на умовах оренди.

  • 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

До 1 липня 2020 року ознаку 106 використовували і за нею відображали дохід від надання майна в лізинг оренду або суборенду і, як правило, ми використовували її коли виплачували орендну плату за нерухоме майно. 

Тож, відтепер дохід від надання майна в лізинг оренду або суборенду, саме нерухомого майна, має ознаку 196. А ось за ознакою 106 буде відображатися дохід від надання земельної частки (паю) в лізинг оренду або суборенду. Ознака 195 відображатиме дохід від надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг оренду/суборенду та емфітевзис.

З іншими ознаками можна ознайомитися за оновленим довідником ознак тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024240
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451