• Посилання скопійовано

Відображення доходу за договором ЦПХ та аліментів в формі №1ДФ

Юрособа нарахувала фізособі за договором ЦПХ дохід в сумі 1 632 грн, виплатила після оподаткування частину виконавцю 254,76 грн, а частину стягувачу у вигляді аліментів - 1059 грн. Як відображаються ці виплати та в якому розмірі у податковому розрахунку за ф. №1ДФ?

У податковому розрахунку за формою №1ДФ суму винагороди за ЦПД відображають у тих звітних періодах, в яких її фактично було нараховано та/або виплачено. У графах 3а і 4а податкового розрахунку за ф. №1ДФ проставляють суми нарахованої винагороди й утриманого з неї ПДФО. При цьому враховують усі нарахування, здійснені протягом звітного кварталу, незалежно від того, було виплачено нараховані суми у звітному кварталі, чи ні (п. 3.2 і 3.4  Порядку №4). У графі 3 показують суму виплаченої винагороди з урахуванням ПДФО,  що з неї утримано ( за умовами прикладу - 1632 грн), а у графі 4 — суму сплаченого до бюджету ПДФО. У графі 5 вписують ознаку доходу "102", під якою відображаються суми винагород за ЦПД. Графи 6, 7 і 8 не заповнюють. 

Що стосується доходу платника аліментів, то його відображають у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ у нарахованій сумі, без вирахування суми аліментів.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку №4, аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін, відображаються у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою доходу "140".

Отже, у графі 2 відображаємо реєстраційний номер облікової картки платника  (отримувача аліментів), у графі 3а — суму нарахованого доходу  (аліменти) в розмірі утриманих аліментів, у графі 3 — суму виплаченого доходу в розмірі аліментів (ці суми мають співпадати), у графі 4а — суму нарахованого ПДФО в розмірі 0 грн і у графі 4 — суму перерахованого ПДФО в розмірі 0 грн з ознакою доходу «140».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202467
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488