• Посилання скопійовано

Путівка на дитину: чий ІПН зазначати в ф. №1ДФ?

Неприбуткова профспілкова організація надає путівки на дітей, віком до 18-ти років, батькам, що є членами такої профспілкової організації та сплачують профспілкові внески. Чий ІПН потрібно зазначати в ф. №1ДФ: батька, який подає заяву про надання такої путівки, чи дитини?

Відповідно до п. 3.1 Порядку №4 у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізособи (для фізособи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надається інформація в формі № 1ДФ.

Своєю чергою, згідно з пп. 162.1 ПКУ платниками податку є:

  • фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
  • податковий агент.

Але хто в цьому випадку отримує дохід: дитина, на яку оформлена путівка, чи її батьки, які цю путівку отримують від профспілкової організації?

З боку податківців наразі маємо роз’яснення з «Вісника», у якому вони зазначають, що у разі надання путівки податковим агентом дитині, батько якої є членом профспілкової організації відповідно до норм пп. 165.1.35 ПКУ, зокрема, путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування дитини, віком до 18 років, у формі №1ДФ відображається РНОКПП такої дитини.

З одного боку, це правильно – дитина може бути отримувачем доходу, а її батьки в цьому випадку виступають як законні представники такої дитини. Саме для цього кожна дитина реєструється як платник податку з доходів. Адже фізособа - платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків, та яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи - платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Держреєстрі, та пред'явити документ, який посвідчує особу (пп. 70.5 ПКУ).

З іншого боку, за пп. 165.1.35 ПКУ не включаються до оподатковуваного доходу ФО платника податку вартість путівок на відпочинок платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Тож вважаємо, що наведене вище роз’яснення є не зовсім коректним, адже фактично путівку на оздоровлення дитини отримує працівник – член профспілки і саме за його заявою. Тобто це і є той самий платник податку, про якого йде мова у пп. 165.1.35 ПКУ. Тому, на нашу думку, у розрахунку за формою №1ДФ необхідно відображати саме ІПН працівника (одного з батьків), який фактично отримує путівку на дитину, віком до 18-ти років (з ознакою доходу 156 «Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України»).

Однак зважаючи на те, що чітко це питання у законодавчих актах не визначено, варто отримати у податківців власну ІПК з цього питання і діяти саме за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024120
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024635