• Посилання скопійовано

Дарування безоплатно отриманої нерухомості фізособі: облік та оподаткування

Фермерське господарство (платник ПДВ та IV групи ЄП) безоплатно отримало нежитлову нерухомість. Об’єкт нерухомості не було введено в експлуатацію та за 6 місяців було прийнято рішення про його безоплатну передачу фізособі. Який облік та податкові наслідки таких операцій?

ПДФО та військовий збір

Згідно з пп. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунку, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юрособою або фізособою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом V ПКУ для оподаткування додаткового блага.

При цьому пп. 165.1.39 ПКУ передбачено звільнення від оподаткування ПДФО частини вартості дарунків у розмірі 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Отже, суму у розмірі 1043,25 грн буде звільнено від оподаткування ПДФО та ВЗ. Сума перевищення підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ за ставкою 18% та 1,5% відповідно. Водночас, зауважимо, що для обрахунку бази оподаткування ПДФО в даному випадку застосовується натуральний коефіцієнт (1,2195).

Зверніть увагу, що об’єкт нерухомості має бути оцінено за звичайними цінами, як того вимагає пп. 164.5 ПКУ. Для підтвердження звичайної ціни нерухомості в даному випадку варто звернутися до професійного оцінювача.

Для відображення суми нарахованого доходу в ф. №1ДФ в такому випадку використовується ознака доходу «126». Неоподаткована частина вартості подарунку відображатиметься у  формі №1ДФ із ознакою доходу «160».

Зазначимо, що суму податку повинно бути сплачено саме за рахунок отримувача такого доходу (зокрема, у вигляді утримання з його зарплати (якщо фізособа є працівником підприємства) або внесенням такої суми фізособою до каси, або на рахунок підприємства). Якщо ж підприємство бажає сплатити податок за фізособу, то сплачена сума податку також включається до доходу фізособи і оподатковується ПДФО та ВЗ.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі.

При цьому, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Водночас, відповідно до пп. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ визначається згідно з договірною ціною (яка у випадку безоплатної передачі становить 0), але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Отже, ПЗ з ПДВ у разі безоплатної передачі нараховуються на балансову вартість такої нерухомості.

Оскільки у підприємства виникає об’єкт оподаткування ПДВ, то виникає й обов’язок складання податкової накладної. У даному випадку їх буде дві (такий підхід наводили податківці):

  • одна – на суму фактичної ціни постачання – тобто 0;
  • друга – на суму залишкової вартості такого авто (з типом причини «15»).

 

Облік

При безоплатному отримані ОЗ, на нашу думку, його все одно необхідно було оприбуткувати на субрахунок 1521 з кореспонденцією субрахунку 424. Оскільки нерухомість не було введено в експлуатацію, то вартість її повинна була залишатися на субрахунку 1521. При цьому, оскільки амортизація не нараховувалася, дохід також не повинно бути нараховано.

За операцією з безоплатної передачі такого активу підприємство списує його вартість на субрахунок витрат 949 з кореспонденцією субрахунку 1521. Одночасно з визнанням витрат підприємство списує суму з дебету субрахунку 424 до кредиту субрахунку 745 «Дохід від безоплатно отриманих активів».

 

Єдиний податок

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надано йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

При цьому, зважаючи на те, що підприємство при безоплатній передачі визнає дохід (хоч і разом з витратами), то вартість такої нерухомості потрапить до загальної суми доходу, яка враховується при обрахунку частки сільського товаровиробника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024271
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202470
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202491
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241461