• Посилання скопійовано

Збільшення розміру статутного капіталу за рахунок майна: податкові наслідки

ТОВ збільшує розмір статутного капіталу за рахунок внесків засновників - фізосіб, у вигляді ОЗ та МШП. Які податкові наслідки такої операції для юрособи та фізосіб - засновників?

Відповідно до ч. 1 - 2 ст. 86 ГКУ, внесками учасників і засновників господарського товариства можуть бути будівлі, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою і іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), грошові кошти, у т. ч. в іноземній валюті.

 

Податок на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є, зокрема, прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень цього розділу.

Таким чином, податкові зобов’язання з податку на прибуток визначаються виходячи з бухгалтерського обліку та фінансового результату, відкоригованого на різниці, сформовані відповідно до положень ПКУ.

Розділом III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці у разі збільшення статутного капіталу підприємства.

Своєю чергою п. 5 П(С)БО 15 встановлено, що дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. 

Отже, операції зі збільшення статутного капіталу шляхом внесення учасником підприємства ОЗ, не впливають на дохід підприємства безпосередньо під час здійснення такої госпоперації.

Однак, зверніть увагу, що у випадку, якщо підприємство коригує фінансовий результат на податкові різниці, а внесок здійснювався у вигляді ОЗ, то облік таких необоротних активів відповідно знайде своє відображення у Розділі І додатку РІ «Амортизаційні різниці», які розраховані відповідно до ст. 138 ПКУ.

 

ПДВ

Зважаючи на те, що особи, які здійснюють внесок майном для збільшення статутного капіталу товариства, не є платниками ПДВ, то відповідно податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються. Ані у підприємства, ані у фізосіб ніяких податкових наслідків з ПДВ не виникає.

 

ПДФО та військовий збір

Підпунктом 165.1.44 ПКУ визначено, що суми доходу у вигляді майнового і немайнового внеску до статутного фонду юрособи - емітента корпоративних прав в обмін на такі права не включаються в дохід фізособи.

Отже, внесок майна у статутний капітал підприємства фізособою не оподатковується ПДФО і військовим збором.

Оподатковувати інвестиційний прибуток фізособа буде зобов'язана в майбутньому в разі продажу своїх корпоративних прав (пп. 170.2.2 ПКУ). Такий прибуток розраховуватиметься ним як позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу корпоративних прав, та сумою витрат на їх придбання. На сьогодні ставка оподаткування становить 18%. 

 

Звіт за ф. №1ДФ

ДФС у Рівненській області роз'яснювала, що хоч незважаючи на те, що майновий внесок до статутного капіталу підприємства не включається до доходу ФО, проте підприємство - емітент корпоративних прав є податковим агентом в частині повідомлення органів ДФС про такі доходи і зобов'язане відобразити такі суми у формі №1ДФ з ознакою «178». При цьому графи 4 та 4а не заповнюються. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202476
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627