• Посилання скопійовано

Фінансування за договором доручення — ризики для ПДФО та ВЗ

Фізособі, з якою укладено договір доручення (договір безоплатний, але з умовою про забезпечення усім необхідним для виконання представництва), видано SIM-карту мобільного зв’язку, номер якої входить у перелік номерів підприємства пакету "Корпоративний". Чи є сума оплати телефонного зв’язку для повіреного доходом, з якого потрібно сплатити ПДФО та військовий збір?

З початку наголосимо, що при укладанні договору доручення, важливо чітко обумовити наявність або відсутність винагороди. Обидва варіанти можливі завдяки ст. 1002 ЦКУ. Але, якщо договір доручення є безоплатним, про це прямо потрібно зазначати у договорі. У іншому випадку сума винагороди повіреного визначається, зважаючи на звичайні ціни на такі послуги.  

Щодо інших доходів, які повірений може отримати в межах договору доручення, так звані «транзитні» суми – це суми, якими довіритель фінансує виконання повіреним його послуг. Вони до винагороди повіреного не належать і правила їх обліку інші. 

Нагадаємо, що обов'язки сторін договору доручення передбачено ст. 10041007 ЦКУ. Зокрема довіритель, якщо інше не встановлене договором, повинен забезпечити повіреного засобами, необхідними для виконання доручення та відшкодувати повіреному витрати, пов'язані з виконанням доручення. 

Зверніть увагу! Повірений зобов'язаний надати звіт про виконання доручення та виправдні документи, якщо це вимагається за умовами договору та характером доручення, а також передати довірителеві все одержане у зв'язку з виконанням доручення.

Отже, природа цього договору вимагає забезпечити повіреного всім необхідним.  Однак, не просто так, а під звіт – тобто, повірений має використовувати усе отримане за цільовим призначенням, відзвітувати про те, як він отриманими ресурсами скористався. І все невикористане – повернути. 

Чи буде таке отримане фінансування оподаткованим доходом повіреного? 

Тут можливі дві точки зору. 

З одного боку, згідно з пп. "є" пп. 164.2.17 ПКУ  дохід, отриманий фізособою у вигляді безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) може визнаватись як додаткове благо та оподатковуватися ПДФО і військовим збором. А якщо договором доручення не буде чітко визначено безоплатність наданих послуг і статус отриманого повіреним оплаченого телефонного зв’язку від довірителя (з метою виконання доручення), податківці можуть розглядати це частиною винагороди повіреного, яка теж оподатковується 18%  ПДФО та 1,5% ВЗ. Базою для оподаткування ПДФО при цьому буде вартість отриманих послуг зв’язку, збільшена на коефіцієнт згідно з п. 164.5 ПКУ.

З другого боку, згідно з пп. 165.1.11 ПКУ, до неоподаткованих доходів належать кошти, отримані під звіт, розмір яких визначається за п. 170.9 ПКУ. До таких коштів, зокрема, належать  ті, що були видані під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала. І ось тут, на нашу думку, й треба шукати можливість не оподатковувати таке фінансування від довірителя. 

А саме, у договорі доручення зазначити, що передача в тимчасове користування  SIM-карти та використання мобільного зв’язку є необхідною умовою для виконання передбачених договором  дій повіреного. Таким чином підприємство додатково забезпечує себе захистом щодо уникнення функцій податкового агента. За умовами запитання уточнюється, що SIM-карти знаходяться на балансі підприємства, що доводить виконання довірителем свого обов’язку щодо забезпечення повіреного всім необхідним для виконання умов договору.

Звісно, коли повірений буде складати звіт про виконання доручення, він має зазначити в ньому і використання передплаченого довірителем мобільного зв’язку, виключно для службових дзвінків. Видача йому SIM-карти та її повернення мають бути оформлені відповідними первинними документами. У такому випадку в податківців не виникне підстав вважати оплату мобільного зв’язку додатковим благом повіреного.  

Однак, слід зазначити, що прямої норми ПКУ, яка б регулювала оподаткування доходів фізосіб за договорами доручення, не існує. Тож, для того, щоб захистити себе від донарахування податків та сплати штрафів, варто отримати індивідуальну податкову консультацію від ДФС на це запитання і діяти за нею (або оскаржувати її згідно із ст. 53 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    Сьогодні 13:2010
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024124
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434