• Посилання скопійовано

Отримання підприємцем доходів інших ніж від провадження підприємницької діяльності

Підприємець — платник ЄП орендує приміщення у підприємця на загальній системі. Які наслідки, якщо орендодавець вніс вид діяльності за КВЕД 68.20 "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна" до ЄДР із запізненням? Чи потрібно утримувати ПДФО та військовий збір орендарю?

Перше, на що слід звернути увагу, це податковий статус орендодавця приміщення, оскільки  з тексту договору оренди повинно чітко виходити, діє така особа як звичайна фізособа, чи як підприємець. Адже від цього залежить порядок оподаткування виплачуваного йому доходу.  Якщо договір укладений зі звичайною фізособою, то виплату орендного платежу оподатковують за правилами, встановленими у розділі IV ПКУ, як для платників податку — фізосіб. А саме – утримання із суми оренди ПДФО та військового збору. 

Співпрацюючи з підприємцем, достатньо переконатися, що він має такий статус. Саме факт, що фізособа є підприємцем, звільняє її контрагента від виконання функцій податкового агента. Зайвий раз співпрацю з підприємцем підтверджуватиме укладений договір, у якому наводяться податковий статус та реквізити сторін. А перевірити податковий статус підприємця на дату здійснення операції доволі просто: слід скористатися послугою «Безкоштовний запит» на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Відповідно до ст. 43 ГКУ підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом. 

Згідно з пп. 177.8 ПКУ під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа не утримують ПДФО та військовий збір, якщо підприємцем надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності. 

За умовами запитання, орендодавець з червня місяця отримав статус "підприємця", проте вид діяльності за КВЕД 68.20 "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна" внесено до ЄДР лише з серпня місяця. А це означає, що згідно з п. 177.6 ПКУ у разі отримання підприємцем доходів інших ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб. Дохід від незареєстрованої діяльності оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%.

Відповідальність за виконання цієї норми, на наш погляд, повинен нести підприємець-орендодавець, адже на підприємця - орендаря, для уникнення ролі податкового агента, покладено вимогу лише пересвідчитися, що фізособа є суб'єктом господарювання, без перевірки зареєстрованих видів діяльності.

Проте, у підкатегорії 103.25 рубрики "ЗІР" податківці повідомляють, що сума оподатковуваного доходу, виплачена фізичній особі – підприємцю, отримана від виду діяльності, який не зазначено у документі, що підтверджує її державну реєстрацію, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу "157". І зверніть увагу, що у листі ДФС у м. Києві від 21.03.2016 р. №6809/10/26-15-13-01-12 податкові органи вважають, що утримати та сплатити податки повинен податковий агент (у даному випадку орендар). Сплата ПДФО до бюджету здійснюється під час виплати такого оподатковуваного доходу  за пп. 168.1.2 ПКУ. Якщо дохід було нараховано, але не виплачено, то податок сплачується протягом 30 днів місяця наступного за місяцем в якому було нараховано такий дохід  пп. 168.1.5 ПКУ

Тому від себе рекомендуємо звернутися до ДФС для отримання індивідуальної консультації, щодо питання, хто зобов’язаний сплатити ПДФО та військовий збір за умовами ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024135
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434