• Посилання скопійовано

Податок при виплаті доходу фізособі-нерезиденту

Видавництво уклало ліцензійний договір за право перекласти, видати та поширити літературний твір із його автором - фізособою-резидентом Білорусі. За умовами договору оплата автору здійснюється через літагенцію (Німеччина). Як оподаткувати вказаний платіж?

Відповідно до роз’яснення фахівці ДФС у підкатегорії 102.18 ресурсу «ЗІР»* з метою уникнення подвійного оподаткування доходів, які виплачуються (нараховуються, надаються) фізичній особі - нерезиденту резидентом - юридичною особою, податок, передбачений пп. 141.4.2 розд. III ПКУ «Податок на прибуток підприємств», не утримується, але такі доходи оподатковуються згідно із нормами п. 170.10 розд. IV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб».

Тож юридична особа - резидент, яка нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід (у нашому випадку це роялті) на користь платника податків - нерезидента, як податковий агент зобов'язана утримати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, зазначену у п. 167.1 ПКУ, тобто 18%.

Проте, вважаємо за необхідне зауважити, що у загальних нормах ПКУ, а саме у п. 3.2 визначено: якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, установлені інші правила, ніж передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Порядок застосування міжнародних договорів передбачений ст. 103 ПКУ. Відповідно до п. 103.2 ПКУ особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Оскільки відповідно до умов запитання резидент України виплачуватиме доходи не безпосередньо фізособі-нерезиденту, а через посередника, то, на жаль, застосувати норму ст. 103 ПКУ про використання норм Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування із Білоруссю щодо застосування інших ставок податку, не можна.

До того ж, відповідно до пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX  ПКУ об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема, для фізосіб-нерезидентів це доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання) (пп. 163.2.2 ПКУ).

Відповідно до пп. «б» пп. 14.1.54 ПКУ дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі доходи від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, за ставкою 1,5%, визначеною пп. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 1.4 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Те, що й нерезиденти мають сплачувати військовий збір при отриманні доходу з джерелом його походження з України, підтверджує, зокрема, лист ДФС від 14.03.2016 р. №4441/5/99-99-17-03-03-16.

Таким чином, підприємство-резидент повинне утримати 18% ПДФО та 1,5% військового збору з доходу фізособи-нерезидента у вигляді ліцензійних платежів й за рахунок такого доходу при його нарахуванні (виплаті, наданні).


Чи повинен резидент-ЮО при виплаті доходів з джерелом походження з України на користь нерезидента-ФО утримувати податок на доходи нерезидента?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    Сьогодні 15:112
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    Сьогодні 13:279
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    Сьогодні 12:139
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428