• Посилання скопійовано

МПЗ за ділянки, щодо яких є загроза забруднення вибухонебезпечними предметами

Господарство, платник податку на прибуток, має орендовані у фізосіб земельні ділянки, які не використовувались в звʼязку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами. Власники цих ділянок отримали рішення місцевої ради про пільги із сплати плати за землю у зв’язку із такою загрозою. Чи можна щодо таких ділянок не нараховувати МПЗ?

Відповідно до абз. 7 пп. 38-1.2 ПКУ МПЗ не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

А в абз. 8 пп. 38-1.2 ПКУ уточнено, що МПЗ не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи.

Період звільнення – з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття рішення, до останнього числа місяця, на який припадає дата, що наступає раніше: 

  • або останній день строку, на який надано пільгу зі сплати місцевих податків та/або зборів відповідно до прийнятого рішення (у тому числі з урахуванням змін, внесених до такого рішення) чи дата скасування відповідного рішення); 
  • або дата скасування відповідного рішення, 
  • або дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, 
  • або визнання земельної ділянки придатною для використання.

Наприклад, якщо пільга надана з березня по грудень 2023 року, то й МПЗ не сплачується за період з березня по грудень 2023 року.

Інший суттєвий момент розглядуваної ситуації: пільга із сплати за землю надана фізособам власникам земельних ділянок, але МПЗ розраховує господарство - орендар цих земельних ділянок. Чи має право таке господарство не визначати МПЗ, чи це право мають виключно фізособи платники плати за землю?

Буквально в абз. 7 п. 38-1.2 ПКУ мова йде про несплату плати за землю щодо конкретних земельних ділянок, і не уточнюється, чи невизначення МПЗ стосується лише власників земельних ділянок чи орендарів. Тому за буквального розуміння цієї норми господарство має право не сплачувати МПЗ за той період, за який не сплачувалася плата за землю згідно з наданою пільгою щодо конкретних земельних ділянок.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь