• Посилання скопійовано

Чи утримувати податок з доходів нерезидентів з компенсації судових витрат нерезиденту?

ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ, поставив товар нерезиденту, але нерезидент не оплачував товар. Був поданий позов до суду за кордоном. За рішенням суду ТОВ - постачальнику повернули всю суму боргу та додатково вартість судових витрат. Ці судові витрати ТОВ тепер має компенсувати юридичній компанії-нерезиденту, яка ці витрати вже попередньо оплатила. Чи потрібно з цієї виплати утримувати податок з доходів нерезидента?

Відповідно до ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

До витрат, пов’язаних з розглядом справи, належать витрати:

  • на професійну правничу допомогу;
  • пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;
  • пов’язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;
  • пов’язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Тобто ТОВ оплачує юридичні послуги та всі витрати пов’язані з судовим процесом. Зауважимо, що українським законодавством передбачено сплату судового збору безпосередньо нерезидентом.

На нашу думку, якщо ТОВ передає цю функцію юридичній компанії – нерезиденту, то компенсація таких витрат входить до складу юридичної послуги, що надає юридична компанія.

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, відповідно до п. 141.4 ПКУ.

Перелік таких доходів визначено пп. 141.4.1 ПКУ. В наведеному переліку компенсацію судових витрат окремо не визначено. Проте в п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ виділено інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

Таким чином, якщо ТОВ ідентифікує таку компенсацію як складову послуги, що надає юридична компанія-нерезидент, то така виплата підпадає під виключення «як компенсація вартості послуг, переданих нерезиденту».

В іншому випадку – це інший дохід, який оподатковується за ставкою 15% (ЗІР 102.16).

Оскільки додаткових роз’яснень щодо оподаткування податком з доходів нерезидентів такої виплати немає, радимо ТОВ отримати ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»