• Посилання скопійовано

ФОП – «єдинник» отримав грант від бюджетної установи, яка відсутня в переліку КМУ: як оподаткувати?

ФОП – платник єдиного податку отримав грант від бюджетної установи, яка відсутня в переліку КМУ. В додатку 4ДФ бюджетна організація показала наданий грант за кодом 157. Як оподаткувати даний грант? Хто має сплачувати податки?

Податковим кодексом України визначено поняття лише «бюджетного гранту» (пп. 14.1.277-1 ПКУ). Одним із критеріїв ідентифікації гранту як бюджетного є наявність надавача гранту в переліку КМУ – Перелік надавачів бюджетних грантів від 18.08.2021 № 867 . Зараз там тільки два надавача:

  • Український культурний фонд, код згідно з ЄДРПОУ 41436842;
  • Фонд розвитку підприємництва, код згідно з ЄДРПОУ 21662099 (додано з 16.01.2024).

Оподаткування бюджетних грантів регламентоване пп. 170.7-1 ПКУ.

Якщо бюджетна установа відсутня в переліку, то отриманий грант є безповоротною фінансовою допомогою. Саме такою зараз є позиція ДПС. 

Звертаємо увагу, що отримана безвідсоткова фінансова допомога не є результатом від здійснення господарської діяльності ФОП.

Тому оподаткування такого виду доходу проводиться на загальних підставах.

Відповідно до пп.168.1.1 ПКУ податковим агентом для фізичної особи є надавач гранту, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною у ст. 167 ПКУ. Такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором – ст. 163 ПКУ.

Пунктом 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, серед іншого, включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ).

В свою чергу, ФОП не відображає отримання гранту в Податковій декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця. 

А фізичній особі необхідно подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи  до 01 травня (пп. 49.18.4 ПКУ)

Таким чином:

1. Бюджетна організація невірно ідентифікувала доходи ФОП – отримувача гранта, який є безповоротною фінансовою допомогою з ознакою126.

2. Надавач гранту є податковим агентом для фізичної особи. Він має відзвітувати та оподаткувати її дохід, зокрема сплатити ПДФО 18%, військовий 1,5%.

3. Бюджетній організації необхідно подати уточнюючий додаток 4ДФ, тому що при камеральній перевірці податкова зверне увагу ФОП на суму неоподаткованого доходу за кодом 157.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»