• Посилання скопійовано

Роздача працівникам власної продукції вартістю меншою за 25% МЗП: що з оподаткуванням?

Компанія планує роздати власну продукцію працівникам, оскільки продукція не може бути реалізована через пошкоджену упаковку та обмежений термін придатності. Вартість продукції (вартість набору) не перевищує 25% мінімальної заробітної плати. Чи потрібно на вартість такої продукції працівнику нараховувати ЄСВ?

Спочатку для проведення такої роздачі керівник має оформити відповідний наказ. Провести таку роздачу варто як подарунки, щоб зменшити податкове навантаження, тим паче, що вартість такого подарунку менше 25% МЗП (у 2024 році – 1775,00 грн). 

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією №5.

Таким чином, згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5 одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці, відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається (тобто не оподатковується ПДФО та військовим збором), зокрема, вартість подарунків, яка не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на місяць, встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

У даному випадку вартість одного переданого набору власного виробництва працівнику не перевищує 1775,00 грн (25% однієї мінімальної заробітної плати за місяць), тому ця сума не підлягає оподаткуванню ні ПДФО, ні військовим збором. 

Отже, отримання подарункових наборів власного виробництва працівниками підприємства, що згідно з документами їм передаються, незалежно від того - оподатковується чи не оподатковується він ПДФО, є об’єктом для нарахування ЄСВ у повній сумі (разом з ПДВ), за ставкою 22%. 

У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ їх вартість відображається за ознакою доходу «160», а в додатку 1 - їх вартість відображається у складі зарплати з КЗО «1» або «2» (для осіб з інвалідністю).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»