• Посилання скопійовано

Благодійна допомога на ремонт будинку на обслуговуванні: облік та оподаткування

ТОВ на ЄП (5%) є балансоутримувачем будинку (послуги – утримання будинку та прибудинкової території), який пошкоджений артилерійським обстрілом. БО надасть благодійну допомогу будівельними матеріалами на ремонт будинку. Як обліковувати ці матеріали? Чи виникає оподатковуваний дохід?

Управитель багатоквартирного будинку

Управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб (п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону №417).

Із запитання випливає, що ТОВ є саме управителем, а не балансоутримувачем.  В такого управителя має бути технічна документація на будинок (ч. 5, ч. 6 ст. 5 Закону №417).

 

Чи повинен будинок перебувати на балансі управителя?

Ні, не повинен. Це питання ми детально аналізували тут.

Будинок в управлінні має відображатися на позабалансовому субрахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні». Пояснюється це тим, що будинок не є власністю управителя.  Власником будинку є власники квартир та нежитлових приміщень у цьому будинку.

 

Які роботи має виконувати управитель щодо будинку в управлінні?

Управління здійснюється на підставі договору (див. ст. 11 Закону №417). За договором управитель здійснює комплекс робіт з управління, до яких відноситься в тому числі і ремонт будинку. 

Детально про діяльність з управління ми писали тут. За виконання таких робіт управитель отримує винагороду.

 

Як обліковувати матеріали на ремонт?

Матеріали використовуватимуться на ремонт будинку, який не є власністю ТОВ, а лише перебуває в його управлінні. 

Разом з тим матеріали використовуватимуться для виконання робіт в рамках договору ТОВ із співвласниками.

Причому, скоріш за все, співвласники не виплачуватимуть ТОВ винагороду, яка відшкодовуватиме вартість таких матеріалів. Тобто, фактично БО (благодійна організація) надасть такі матеріали на користь співвласників, а не ТОВ. Тому доречно, щоб такі матеріали взагалі не обліковувалися на балансі ТОВ, адже, як вже сказано, ТОВ від таких матеріалів не отримує жодного зиску. Зиск отримають співвласники будинку, який буде відремонтовано.

Але в такому разі потрібно відповідним чином оформити отримані від БО матеріали.

ТОВ має отримати матеріали від БО не у власність, а у використання для ремонту, як представник співвласників. Для цього в нього має бути доручення від співвласників. Про це має бути записано і в документах на отримання матеріалів, які складатимуться між ТОВ і БО, наприклад, договір, накладна тощо.

В такому разі отримані матеріали обліковуватимуться на позабалансовому субрахунку 021 «Устаткування, прийняте для монтажу».

Якщо ж БО передасть матеріали ТОВ у власність, то слід взяти до уваги, що це матеріали цільового призначення. 

Відповідно до п. 17 НП(С)БО 15, отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Таким чином, на наш погляд, в момент отримання матеріали відображаються проведенням: Дт 205 Кт 484. 

Надалі такі матеріали списують на собівартість ремонту (Дт 23 Кт 205), якщо співвласники відшкодовуватимуть вартість ремонту, включаючи вартість матеріалів. Хоча такий сценарій малоймовірний. Якщо не відшкодовуватимуть, то матеріали спишуть на витрати: Дт 949 Кт 205.

В момент визнання витрат відображається і дохід від отриманих матеріалів: Дт 484 Кт 718.

 

Чи виникає оподатковуваний дохід?

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. 292.6 ПКУ). 

Згідно з цією нормою, якщо ТОВ отримає матеріали у власність, то на дату отримання матеріалів їх сума включається до складу оподатковуваного доходу.

Якщо ж ТОВ отримає матеріали у використання, а не у власність, виступаючи представником співвласників, то, на наш погляд, вартість матеріалів не включається до складу оподатковуваного доходу.

Але ДПС може мати іншу точку зору щодо цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189