• Посилання скопійовано

Нюанси оподаткування сільгоспкооперативу

Сільськогосподарський кооператив: можливі податкові режими та умови їх набуття. На організаційно-правову форму «сільськогосподарський кооператив» діють ті ж самі нормативи податкового законодавства, що й, наприклад, на ТОВ? Чи є якісь виключення?

Базова система оподаткування

Сільгоспкооператив може використовувати всі існуючі в Україні системи оподаткування, що й інші юридичні особи, якщо відповідає обмеженням, притаманним кожній системі – бути:

  • платником податку на прибуток та ПДВ (загальна система оподаткування);
  • неприбутковою організацією, якщо є сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом чи кооперативним об’єднанням сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (див. пп. 133.4.6 ПКУ) Звісно, за умови, що відповідає вимогам, наведеним в пп. 133.4.1 та пп. 133.4.2 ПКУ;
  • платником ЄП групи 3 – з одночасною реєстрацією платником ПДВ або без такої;
  • платником ЄП групи 4 – з реєстрацією платником ПДВ за необхідності.

 

ПДВ

На додаток до загальної системи оподаткування, сільгоспкооператив може бути платником ПДВ, якщо він є платником податку на прибуток, неприбутковою організацією чи платником ЄП групи 3 із ставкою 3%.

Потрібно буде обов’язково зареєструватися платником ПДВ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ) (див. пп. 181.1 ПКУ).

Або можна зареєструватися платником ПДВ в добровільному порядку (див. ст. 182 ПКУ).

Якщо ж сільгоспкооператив перебуває на ЄП групи 3 за ставкою 5% чи 2%, він не може бути платником ПДВ.

 

Платник інших податків, зборів

Сільгоспкооператив буде платником інших податків, якщо має відповідні об’єкти оподаткування.

Наприклад, якщо має працівників і виплачує їм зарплату, буде утримувати з такої зарплати ПДФО, ВЗ, нараховувати на зарплату ЄСВ.

Якщо має у власності нерухомість, буде платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо матиме у власності земельні ділянки чи орендуватиме земельні ділянки державної, комунальної власності, буде платником плати за землю. 

Те саме стосується всіх інших податків і зборів.

 

Оподаткування специфічних операцій

Сільгоспкооператив може здійснювати специфічні господарські операції, яких не має у юросіб інших організаційно-правових форм. 

Наприклад, згідно з пп. 165.1.48 ПКУ не включаються до складу оподатковуваних доходів фізосіб:

  • кооперативні виплати члену виробничого сільськогосподарського кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, а також кошти, що повертаються члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу внаслідок надлишково сплаченої ним вартості послуг, наданих кооперативом;
  • розмір (сума, вартість) паю, що повертається члену сільськогосподарського виробничого кооперативу, члену сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу у разі припинення ним членства в кооперативі. Перевищення розміру (суми, вартості) паю понад розмір (суми, вартості) пайових внесків підлягає оподаткуванню в порядку, встановленому пп. 170.2 ПКУ.

 ***

Читайте також: Яку форму обрати агропідприємству?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5619
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:278
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419