• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу гіг-спеціалістів: перехідні моменти

Яке буде оподаткування доходу гіг-спеціалістів в наведених нижче ситуаціях?

Ситуації:

1) За якою ставкою Товариство зобов’язане нарахувати податок на доходи спеціалістів резидента "Дія. Сіті", передбачених у пп. "а"-"б" пп. 170.14-1.2 ПКУ, що нараховані в одному календарному місяці (в якому Товариство не відповідало вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667), але виплачених у наступному календарному місяці (в якому Товариство відповідало вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667)? 

2) За якою ставкою Товариство зобов’язане нарахувати податок на доходи спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у пп. "а"-"б" пп. 170.14-1.2 ПКУ, що були нараховані в одному календарному місяці (в якому Товариство відповідало вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667), але виплачених у наступному календарному місяці (в якому Товариство не відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667)? 

3) Чи матиме Товариство зобов’язання як податковий агент - резидент "Дія. Сіті" самостійно нарахувати податок за ставкою, встановленою пп. 167.1 ПКУ, щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у пп. "а"-"б" пп. 170.14-1.2 ПКУ, що були виплачені протягом календарного місяця в якому Товариство не відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, та сплатити його до подання податкового розрахунку, додатково до вже нарахованого (сплаченого) податку за ставкою, встановленою пп. 167.2 ПКУ? Чи включає в даному випадку ставка, встановлена пп. 167.1 ПКУ раніше вже сплачений податок за ставкою, встановленою пп. 167.2 ПКУ? 

4) На підставі яких документів контролюючі органи будуть перевіряти правильність розрахунку сум доходу, нарахованого Товариством на користь спеціалістів резидента "Дія. Сіті"– платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску? На підставі Додатку 4 до Розрахунку «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (4ДФ) або інших документів?

 

Відповідь:

Стисло про оподаткування

Відповідно до ч. 3 ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами «Дія. Сіті», визначені Законом №1667.

Частиною 1 ст. 1 Закону №1667 визначено, що гіг-контракт — це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента «Дія. Сіті» як замовника, а резидент «Дія. Сіті» зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону; гіг-спеціаліст — це фізособа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Отже, гіг-контракт — це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору, де працівників залучають на конкретні проєкти та забезпечують соціальні гарантії гіг-спеціалісту.

Відповідно до пп. 170.14-1.1 ПКУ податковим агентом платника податку — спеціаліста резидента «Дія.Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», є резиденти «Дія. Сіті».

Отже, щодо оподаткування наданих резидентом гіг-спеціалісту соціальних гарантій вважаємо, що вони оподатковуються так само, як і зарплата (винагорода), адже ПКУ винятків на такі виплати не містить.

Тож суму гарантій доведеться оподаткувати:

1) податком на доходи:

  • за ставкою 5% — якщо річний розмір доходу не перевищує 240 тисяч євро;
  • за ставкою 18% — якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір (пп. 170.14-1.3 ПКУ);

2) військовим збором за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Також на ці суми нараховуватиметься ЄСВ — 22% від розміру мінімальної заробітної плати (ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ).

З’ясувавши загальні положення про оподаткування винагороди гіг-спеціалістів, перейдемо до розгляду конкретних ситуацій.

 

Відповідь на перше запитання

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента «Дія. Сіті» визначено пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку - спеціаліста резидента «Дія. Сіті» під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (Закон №1667) оподатковуються за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

А от військовим збором такий дохід оподатковуватиметься за ставкою 1,5% незалежно від розміру. 

Увага! ПДФО за ставкою 5%, встановлена пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку - спеціаліста резидента Дія Сіті з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента «Дія. Сіті».

Отже, розглядаючи перше питання зазначимо, що при нараховані доходів спеціалістам, у місяці, в якому Товариство не відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667 та виплачених у наступному календарному місяці, в якому Товариство вже відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667 мало утримати ПДФО з нарахованого доходу (в місяці нарахування) за ставкою визначеною пп. 167.1 ПКУ, тобто 18%.

 

Відповідь на друге запитання

Виходячи з відповіді на перше запитання, зробимо висновок, що при нарахувані доходів спеціалістам, у місяці, в якому Товариство відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667 та виплачених у наступному календарному місяці, в якому Товариство вже не відповідало вимогам, визначеним пунктами 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667 мало утримати ПДФО з нарахованого доходу (в місяці нарахування) за ставкою визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто 5%.

 

Відповідь на третє запитання.

Якщо Товариством було сплачено ПДФО у меншому розмірі, тобто 5% від доходу спеціалістів замість 18% в місяці, в якому воно не відповідало вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, то так, воно матиме обов’язок щодо доутримання ПДФО з доходу спеціалістів та сплати (в різниці) його до бюджету, не зважаючи на те, чи подана Об’єднана звітність за відповідний період чи ні.

Отже, так, в даному випадку (при доутриманні ПДФО і його сплаті) враховується раніше сплачена сума ПДФО (за ставкою, встановленою пп. 167.2 ПКУ), тобто доутримати та сплатити ПДФО потрібно буде на різницю між ставками (18% (за якою мали утримати ПДФО) - 5% (за якою було утримано ПДФО)).

 

Відповідь на четверте запитання

Відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 2 Закону №1667, юридична особа набуває статусу резидента "Дія. Сіті" з дня внесення відповідного запису до реєстру, який ведеться в електронній формі та містить інформацію про юридичних осіб, які перебувають або перебували у статусі резидента "Дія. Сіті".

Юридична особа втрачає статус резидента "Дія. Сіті" з дня внесення відповідного запису до реєстру "Дія. Сіті".

При цьому особливості застосування до резидента "Дія. Сіті" спеціальних умов оподаткування, день початку і день припинення застосування таких умов визначаються Податковим кодексом України.

Контролюючим органом використовується інформація, що надійшла від Міністерства цифрової трансформації про відповідність резидентів "Дія. Сіті"вимогам "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні", зокрема, щодо включення/виключення платників податків до/з реєстру "Дія. Сіті".

Правильність утримання та перерахування сум ПДФО контролюючі органи перевірятимуть за поданим резидентом Додатку 4ДФ у складі Об’єднаної звітності.

Враховуючи зазначене розуміємо, що невірну суму сплаченого ПДФО контролюючі органи виявлять співставивши інформацію, що міститься в реєстрі "Дія. Сіті" з поданою інформацією в Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202412
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202433
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202424
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430