• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів та поворотної фіндопомоги резидентом Дія Сіті

Підприємство є резидентом Дія Сіті з 15.02.2022 р. та платником податку на особливих умовах з 01.07.2022 р. Як має оподатковувати: 1) дивіденди, що виплачуються фізособі (ПДФО та ПнВК); 2) поворотну фінансову допомогу, надану працівникам та юрособі до набуття статусу резидента Дія Сіті та після набуття такого статусу?

Щодо дивідендів

ПДФО, ВЗ

Відповідно до пп. 170.5.5 ПКУ не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дивіденди, які нараховуються на його користь емітентом корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, за умови що таким резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах не здійснювалася виплата дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль.

Якщо виплачені підприємством дивіденди вписуються в цю норму, то ПДФО і ВЗ з виплачених дивідендів не утримують.

Щоправда, критерії цієї норми виписані неконкретно, тому немає єдиного їх розуміння.

Сказано про два календарні роки поспіль. З якої дати рахувати ці роки? З дати переходу на особливі умови?

Наприклад, якщо підприємство перейшло на особливий період з 01.07.2022 р., то два роки – це з 01.07.2022 р. по 30.06.2024 р.?  

Чи два роки потрібні відрахувати ретроспективно, починаючи з дати поточної виплати, в період перебування підприємства резидентом Дія Сіті і платником на особливих умовах? Наприклад, якщо виплата 22.09.2022 р., потрібно взяти період з 21.09.2020 р. по 22.09.2022 р., тобто, взяти до уваги також період, коли підприємство ще не було резидентом Дія Сіті і платником на особливих умовах?

На наш погляд, вірний перший варіант, тому що в пп. 170.5.5 ПКУ прямо сказано про виплату дивідендів «…таким резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах…». Тобто, виплата має стосуватися тільки періоду перебування платником на особливих умовах.

Також в законодавстві немає визначення поняття «календарний рік».

Тож податкова може мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати ІПК.

Якщо ж зазначені умови не виконуються, то дивіденди оподатковуються ПДФО в загальному порядку. Тобто, ставка ПДФО – 5%, яка утримується із суми нарахованих дивідендів (див. пп. 167.5.2, пп. 170.5.4 ПКУ).

А також ВЗ – 1,5%.

ПнВК

Відповідно до пп. 135.2.1.1 ПКУ база оподаткування операцій резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах визначається як сума дивідендів, які виплачуються на користь власника корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах) у грошовій формі та/або відмінній від грошової формі, за винятком дивідендів, які нараховуються на користь акціонера/учасника юридичної особи - емітента у вигляді акцій (часток, паїв), за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів/учасників у статутному капіталі емітента та в результаті якого збільшується статутний капітал емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Положення цього підпункту не застосовуються до сум, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абзаців четвертого - шостого підпункту 14.1.49 ПКУ.

Відповідно до пп. 141.9-1.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах є операції з виплати дивідендів власнику корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах) у сумі, визначеній за правилами, встановленими пп. 135.2.1.1 ПКУ.

Ставка податку – 9% (див. п. 136.8 ПКУ).

Таким чином, на суму виплачених дивідендів нараховується податок на прибуток за ставкою 9% (якщо виконуються умови, наведені в пп. 135.2.1.1 і пп. 141.9-1.2.1 ПКУ).

Щодо виплати поворотної фіндопомоги до набуття особливого статусу

Видача такої допомоги не впливає на оподаткування.

Щодо виплати поворотної фіндопомоги після набуття особливого статусу

Відповідно до пп. 135.2.1.7 ПКУ база оподаткування визначається як сума фінансової допомоги:

  • наданої пов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, незалежно від наявності умови про повернення; 
  • наданої непов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, якщо фінансова допомога не була повернута протягом 12 календарних місяців, починаючи з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому була видана сума фінансової допомоги, або якщо до закінчення зазначеного 12-місячного строку заборгованість за такою фінансовою допомогою була визнана безнадійною згідно з підпунктом 14.1.11 ПКУ або була припинена внаслідок прощення боргу.

Разом з цим не оподатковуються:

  • суми фінансової допомоги, яка підлягає поверненню, наданої відповідно до положень колективного договору або за рішенням органу управління платника податку фізичній особі, яка є спеціалістом резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах і водночас не є пов’язаною з таким платником податку особою, з урахуванням норм підпункту 137.10.4.5 ПКУ;
  • суми фінансової допомоги, яка підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV ПКУ або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно із статтею 165 ПКУ та/або не оподатковується згідно з пунктом 170.7 ПКУ.

Відповідно до пп. 165.1.31 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (фізособи) не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку.

Таким чином, якщо поворотна фінансова допомога надана працівникам резидента Дія Сіті платником на особливих умовах, така допомога не оподатковується згідно із статтею 165 ПКУ, а тому і не включається до бази оподаткування пп. 135.2.1.7 ПКУ.

Якщо поворотна фінансова допомога надана пов’язаній юрособі, яка не є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, виплата такої допомоги оподатковується податком за ставкою 9%.

Якщо виплата здійснюється непов’язаній юрособі, або пов’язаній юрособі, яка є резидентом Дія Сіті - платником податку на особливих умовах, об’єкта оподаткування податком на прибуток за ставкою 9% не виникає.

Визначення пов’язаних осіб наведено в пп. 14.1.159 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202414
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189