• Посилання скопійовано

Продаж юрособою корпоративного права: що з податками?

ТОВ 1 (податок на прибуток, податкові різниці) придбало з ПДВ нерухомість у жовтні 2021 р., яку ввело в експлуатацію в листопаді 2021 р. ТОВ 1 планує передати цю нерухомість як внесок до статутного капіталу ТОВ 2. Згодом ТОВ 1 планує продати фізособі свою частку до СК ТОВ 2. Які особливості оподаткування цих операцій?

Придбання нерухомості

Проводки в бухгалтерському обліку, якими відображається придбання:

  • Дт 152 Кт 631 – отримана нерухомість від продавця;
  • Дт 641 Кт 631 – відображено ПК з ПДВ;
  • Дт 631 Кт 311 – оплата продавцеві.

Введення в експлуатацію і нарахування амортизації;

  • Дт 100, 103 Кт 152 – введена в експлуатацію нерухомість (на рахунку 100, якщо обліковується як інвестиційна нерухомість);
  • Дт 92, 91, 93, 94 Кт 131 – нарахована амортизація (рахунок витрат обирається залежно від напрямку використання нерухомості).

ПК з ПДВ відображається в загальному порядку, на підставі ПН, зареєстрованій в ЄРПН.

Сума нарахованої амортизації зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПКУ). Поряд з цим підприємство коригує такий фінрезультат на «амортизаційну» податкову різницю за ст. 138 ПКУ: збільшує фінрезультат до оподаткування на амортизацію, відображену в бухобліку (Дт 92, 91, 93, 94 Кт 131) і зменшує такий фінрезультат на суму амортизації, нарахованої згідно з п. 138.3 ПКУ.

 

Внесок до СК нерухомим майном

З точки зору і оподаткування здійснення внеску майном відноситься до операцій продажу майна. Отже, і відображається така операція, як звичайний продаж. Детально це питання ми розглядали, приміром, тут.

Зараз тезисно.

Спершу в бухобліку відображається зобов’язання за внеском до СК: Дт 14 Кт 685.

Далі нерухомість переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу:

  • Дт 131 Кт 10 – на суму нарахованого зносу;
  • Дт 286 Кт 10 – на залишкову вартість.

Відображають передачу (продаж) нерухомості:

  • Дт 377 Кт 712 – на суму передачі (продажу);
  • Дт 712 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ;
  • Дт 712 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 943 Кт 286 – списана собівартість переданої нерухомості;
  • Дт 791 Кт 943 – собівартість реалізації віднесено на фінрезультати.

Нарешті, зараховують заборгованість між вартістю переданої нерухомості із зобов’язанням здійснити внесок: Дт 685 Кт 377.

ПЗ з ПДВ при передачі нерухомості нараховують згідно з п. 188.1 ПКУ – на договірну вартість, але не нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

В податковому обліку податку на прибуток дохід від продажу збільшує (Дт 712 Кт 791), а собівартість зменшує (Дт 791 Кт 943) фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Поряд з цим застосовується податкова різниця, згідно із ст. 138 ПКУ: фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості нерухомості за даними бухобліку і зменшується на суму залишкової вартості нерухомості, визначеної з урахуванням норм п. 138.3 ПКУ.

 

Продаж корпоративного права

Про бухоблік ми писали тут, тут.

Продаж корпоративного права відображається проводками:

  • Дт 352 Кт 14 – корпоративне право переводиться до складу поточних фінінвестицій;
  • Дт 377 Кт 741 – відображено продаж корпоративного права;
  • Дт 741 Кт 793 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 971 Кт 352 – списана собівартість проданого права;
  • Дт 793 Кт 971 – собівартість реалізації списано на фінрезультат;
  • Дт 311 Кт 377 – отримана оплата за продане право.

 

Щодо ПДВ

Продаж корпоративних прав за кошти не є об’єктом обкладення ПДВ (див. пп. 196.1.1 ПКУ). Таким чином, у підприємства продавця під час продажу частки в ТОВ 2 ПЗ з ПДВ не виникають. За цією операцією  ПН не складається, а в декларації з ПДВ така операція відображається в рядку 5 на підставі бухгалтерських документів, що підтверджують факт її здійснення.

Якщо ж оплата буде не коштами, а шляхом обміну на інше майно, така операція оподатковуватиметься ПДВ в загальному порядку.

 

Щодо податку на прибуток

Дивимося відповідь на питання податкової в підкатегорії 102.15 ЗІР: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

Податкова відповідає, що різниці по операціях з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, не виникають і такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку.

Тобто, податкових різниць в розглядуваній ситуації немає.

Дохід від продажу збільшує (Дт 741 Кт 793), а собівартість зменшує (Дт 793 Кт 971) фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»