• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав: як відобразити в обліку?

Відступлення частки (відчуження корпоративних прав) у статутному капіталі ТОВ "Б" ТОВ "А" інвестором – це неопераційна діяльність. Чи можливо не проводити цю операцію як реалізацію корпоративних прав через доходи/витрати, а зробити проведення - Дт 377 Кт 14 як відчуження корпоративних на користь третьої сторони?

Відчуження корпоративних прав на користь іншої сторони – це продаж таких корпоративних прав. Тому ця операція обліковується відповідно до П(С)БО 15.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. У даному випадку збільшується такий актив як дебіторська заборгованість покупця корпоративних прав, а отже, визнається дохід, який відображається у бухобліку  проведенням Дт 377 Кт 741.

Одночасно собівартість фінансової інвестиції списується до складу витрат проведенням Дт 971 Кт 14. 

Таким чином, якщо фінансова інвестиція буде продана за суму, що більша її собівартості, то підприємство отримає прибуток від такого продажу, якщо менше – збиток. Прибуток чи збиток визначається як різниця між оборотами за субрахунками 741 та 971 у кореспонденції з субрахунком 793:

  • списання витрат на фінрезультат — Дт 793 Кт 971;
  • списання доходів на фінрезультат— Дт 741 Кт 793.

Отже, використання кореспонденції Дт 377 Кт 14 буде помилковим, оскільки при цьому не відображаються отримані доходи та понесені витрати, і не можна визначити фінансовий результат від здійсненої операції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423