• Посилання скопійовано

Податок з доходів нерезидента у вигляді комісійної винагороди

Протягом 1, 2, 3 кв. 2021 року отримували послуги від нерезидента Booking.com. та сплачували йому комісійну винагороду без утримання податку. Подавали додаток до декларації ПН. Отримали від нерезидента довідку про уникнення подвійного оподаткування, зробили її переклад та засвідчили апостилем. Але так і не отримали документів про те, що нерезидент є кінцевим бенефіціаром. Чи потрібно, зважаючи на відсутність документів про бенефіціара, все ж таки уточнювати декларацію з податку на прибуток?

Відповідно до пп. «з» пп. 141.4.1 ПКУ, комісійна або агентська винагорода, отримана від резидентів щодо комісійних або агентських послуг, наданих нерезидентом на території України на користь резидентів, оподатковується податком з доходів нерезидентів за ставкою 15%.

Процедура уникнення подвійного оподаткування регламентована ст. 103 ПКУ. Відповідно до пп. 103.2 ПКУ податковий агент має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу (якщо відповідна умова передбачена міжнародним договором) і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами пп. 103.4 ПКУ. Звертаємо увагу, що наявність документа вимагається для підтвердження лише статусу податкового резидента.

Яким чином резидент може дізнатися про те, чи є нерезидент бенефіціарним отримувачем доходу? Нормативними документами це питання не врегульоване. 

Наприклад, всі ці нюанси можуть бути зазначені в договорі між резидентом і нерезидентом. Тобто, в договорі можна зазначити приблизно таке: «Нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем і не має будь-яких зобов'язань щодо подальшого перерахування отриманого доходу (його переважної частини) іншому нерезиденту, як немає і будь-яких обмежень щодо самостійного визначення подальшої економічної долі зазначеного доходу». У всякому разі, саме така пропозиція звучала в ухвалі ВАСУ від 13.09.2017 р. у справі №К/800/27732/16.

Отже, формально закон не вимагає обов’язкової наявності документа про те, чи є нерезидент бенефіціарним отримувачем доходу. На нашу думку, це можна прописати в договорі або додатковій угоді до договору.

Втім, якщо є бажання самостійно донарахувати податок з доходів нерезидентів (повторюємо, що такого обов’язку ми в даному випадку не вбачаємо), то це можна зробити в уточнюючій декларації або у поточній декларації. Уточнююча декларація заповнюється так, якби помилки не було, до неї додаються всі необхідні додатки, які теж будуть уточнюючими, а також  додається уточнюючий додаток ПН, у якому донараховується податок на доходи нерезидентів. Додаток ВП до уточнюючої декларації не складається.

Якщо помилка виправляється в поточній декларації, то в цьому разі виправити можна лише один звітний період – квартал і до декларації подається додаток ВП.

Докладніше про це ми писали тут, тут та тут

Податок доплачується за загальними правилами – або до подання уточнюючої декларації, або у звичайний строк сплати податку за поточною декларацією, у якій було донараховано податок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5620
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419