• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість за фізкультурний комплекс

Неприбуткова організація (не комунальної власності) має на балансі фізкультурно-оздоровчий комплекс. Чи є пільги зі сплати податку на нерухоме майно?

Відповідно до пп. 266.2.2 ПКУ, не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість:

  • (див. п. «а») - об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);
  • (див. п. «ї») - об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • (див. п. «й») - об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Ми навели три пільги з податку на нерухомість, які стосуються неприбуткових організацій. З них тільки одна для неприбуткових організацій, що не має відношення до державних чи комунальних організацій.

Це пільга за пп. «ї» пп. 266.2.2 ПКУ – об’єкти нежитлової нерухомості у вигляді закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Тобто, ця пільга стосується будь-яких неприбуткових організацій, внесених податковою до Реєстру неприбуткових організацій, які мають на балансі заклади оздоровлення і відпочинку дітей.

 

Що таке заклад оздоровлення і відпочинку дітей?

Дитячий заклад оздоровлення та відпочинку - постійно або тимчасово діючий, спеціально організований або пристосований заклад, призначений для оздоровлення, відпочинку, розвитку дітей, що має визначене місце розташування, матеріально-технічну базу, кадрове забезпечення та технології для надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей відповідно до державних соціальних стандартів надання послуг з оздоровлення та відпочинку (ч. 1 ст. 1 Закону №375-VI).

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону №375-VI, майнові об’єкти оздоровлення та відпочинку дітей обов’язково вносяться до Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей.

Такий реєстр ведеться згідно з нормами Порядку №580.

Держреєстр знаходиться тут.

Окрім того, Законом №375-VI встановлено вимоги до дитячого закладу оздоровлення і відпочинку.

Таким чином, на наш погляд, пільга з податку на нерухомість, встановлена пп. «ї» пп. 266.2.2 ПКУ, стосується дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, які відповідають вимогам Закону №375-VI і інформація про які внесена до Держреєстру.

Тому якщо фізкультурно-оздоровчий комплекс в ситуації, яку ми розглядаємо, не відповідає вимогам Закону №375-VI і інформація про нього не занесена до Держреєстру, на наш погляд, пільга з податку на нерухомість на такий комплекс не поширюється.

Але варто зазначити, що згідно з нормами пп. 266.4.2 ПКУ, сільські, селищні, міські ради, ОТГ, на території яких знаходяться об’єкти нерухомості, можуть встановлювати пільги із сплати податку на нерухомість. Тому рекомендуємо поцікавитися у відповідній раді, на території якої знаходиться фізкультурно-оздоровчий комплекс, чи встановлена пільга для такого об’єкта.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»