• Посилання скопійовано

Податок на репатріацію за рекламу в Facebook, Instagram та TikToK

Якщо ФО, ФОП або ТОВ сплачує за рекламу в соцмережах, які не мають офіційного представництва на території України, у якому з випадків потрібно платити податок на репатріацію, та чи виникає обов'язок ще оплачувати ПДВ? Які ще додаткові податки мені потрібно сплатити при використанні таких послуг та як їх правильно оплачувати та декларувати такі податки?

Платниками є всі СПД-резиденти, які отримали послугу від іноземної компанії на території України, у тому числі підприємці, які є платника єдиного податку (пп. 133.1, 297.5 ПКУ). Окрім звичайних фізичних осіб, які проводять оплату нерезиденту за розміщення своєї реклами з особистої картки, тоді обов’язку сплати податку з доходів нерезидента у вигляді рекламних послуг не виникатиме.

Відповідно до пп. 141.4.6 ПКУ, резиденти, у тому числі ФОП, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи ФОП), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Тобто, при поширенні реклами податок на репатріацію треба сплачувати понад виплачений дохід нерезиденту: це оплата послуг плюс податок.

Сплатити податок треба одночасно з виплатою доходу нерезиденту (пп. 141.4.2 ПКУ). Правила міжнародних договорів про запобігання подвійного оподаткування щодо повного/часткового звільнення від податків доходів нерезидентів із джерелом походження в Україні не застосовуються, оскільки податок резидент сплачує за свій рахунок (ЗІР, підкатегорія 102.16).

Крім того, платники податку мають подати у встановлені строки декларацію з податку на прибуток:

  • юридичні особи (квартальники) - протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів (пп. 49.18.2 ПКУ);
  • ФОПи мають подати декларацію з податку на прибуток за звітний рік, в якому здійснювалась виплата такого доходу, протягом 60-ти календарних днів, що настають за звітним роком (пп. 49.18.6 ПКУ). 

В декларації з податку на прибуток такий податок вказують в рядках 23-25, а також, в рядку 21 таблиці 1 додатка ПН. 

При отриманні послуг від нерезидента де місцем поставки таких послуг є митна територія України, відповідальним за сплату ПДВ за такими послугами є резидент — одержувач послуг (пп. 180.2 ПКУ). 

Місцем поставки рекламних послуг, згідно з пп. "б" пп. 186.3 ПКУ вважається місце, де одержувач цих послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або місце його постійного/переважного проживання.

Згідно з пп. 208.2 ПКУ, отримувач послуг від нерезидента нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.2 ПКУ.

На підставі пп. "б" п. 185.1 ПКУ та п. 208.2 ПКУ такі послуги є об’єктом оподаткування ПДВ за основною ставкою – 20%. Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку з послуг, що постачаються нерезидентами, є їх отримувач (п. 180.2 та п.208.2 ПКУ).

При цьому, відповідно до п. 208.1 ПКУ, встановлений вище обов’язок щодо обов’язку нарахування ПЗ з ПДВ при отриманні послуг від нерезидента поширюється  на осіб, яких зареєстровано як платників податку, чи будь-яких інших осіб-резидентів - суб’єктів господарювання (редакція ПКУ з 23.05.2020 року).

Водночас, якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку, то податкова накладна не складається (пп. 208.4 ПКУ). Однак, незважаючи на те, що такі особи ПН не складають і не реєструють вони мають подати Розрахунок податкових зобов’язань (п. 7 розділу І Порядку №21) не пізніше 20 числа місяця наступного за місяцем, в якому було отримано послуги. Розрахунок подається до контролюючого органу тільки за той звітний (податковий) період (календарний місяць), у якому такі послуги отримано.

Тобто, ФОП отримувач таких послуг має нарахувати та сплатити ПДВ (до 10 числа місяця наступного за місяцем отримання послуг) з суми таких послуг і подати за відповідний місяць Розрахунок суми податкових зобов’язань (без права на ПК з ПДВ за такою операцією).

Платнику ПДВ потрібно скласти податкову накладну й зареєструвати її в Реєстрі податкових накладних. Потім відобразити операцію в складі податкових зобов'язань звітного місяця і подати податкову декларацію за загальними правилами. Оплату за рекламні послуги відображають у декларації з ПДВ у рядках 6 та 13.

Сплачувати інші податки з оплати рекламних послуг, що надаються нерезидентом, фор-мувати та подавати інші звіти не потрібно. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024305
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430