• Посилання скопійовано

Несвоєчасна сплата податків при виплаті зарплати за першу половину місяця через касу

ФОП на ЄП 15.08.2018 р. виплатив аванс працівникам готівкою з каси, а податки (ЄСВ, ВЗ і ПДФО) оплатив в касі банку 21.08.2018 р. Для мінімізації штрафів (несвоєчасна сплата податків, порушення термінів виплати зарплати), як краще вчинити - залишити все як є або переробити платіжну відомість на дату 21.08.18 р? Який вихід із ситуації?

Із ситуації, що розглядається, підприємець сплатив пізніше податки із зарплати в касі банку, ніж виплатив саму зарплату, а це означає, що зарплата виплачена коштами за рахунок грошових коштів, що не були отримані в банку на зазначені цілі, а надійшли до каси, наприклад, як виручка. 

У цьому випадку ПДФО та ВЗ утримані із зарплати мали бути сплачені протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем виплати зарплати. Тобто, якщо зарплату виплачено 15.08.2018 р. (заглянувши в календар - це середа), а плачено податок через касу банку 21.08.2018 р. (це відторок, наступного тижня), то три банківських дні (16.08, 17.08, 20.08) сплило 20.08.2018 р. 

А ось щодо ЄСВ тут цікавіше. При виплаті зарплати через касу нарахована сума ЄСВ сплачується  у день виплати заробітної плати.

За несвоєчасну сплачену суму ЄСВ відбудеться нарахування 20% штрафної санкції (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону №2464). На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотків суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Також, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ фізичні особи - підприємці нестимуть адміністративну відповідальність про це зазначено у ст. 26 Закону № 2464. Адміністративний штраф накладається відповідно до ст. 165-1 КпАП а саме: 

  • несвоєчасна сплата ЄСВ у сумі, що не перевищує 300 НМДГ - від 40 до 80 НМДГ (від 680 до 1 360 грн);
  • несвоєчасна сплата ЄСВ у сумі понад 300 НМДГ - від 80 до 120 НМДГ (від 1 360 до 2 040 грн).

Порушення платником строку сплати до бюджету узгодженого грошового зобов’язання (ПДФО та ВЗ), передбаченого абз. 2 пп. 222.1.2 ПКУ встановлена фінансова відповідальність, розмір штрафу становить 20% суми такого грошового зобов’язання (пп. 126.2 ПКУ).

Детально про строки виплати зарплати ми писати тут.

Отже, строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам закріплені в ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про працю. Заробітна плата виплачується:

  • за першу половину поточного місяця – не пізніше ніж з 16 до 22 числа;
  • за другу половину місяця – з 1 по 7 число наступного місяця.

Конкретні терміни виплати зарплати роботодавець встановлює cамостійно в колективному договорі або іншому нормативному акті. У ситуації, що розглядається, ФОП виплатив аванс працівникам 15 числа, якщо цей день зафіксовано для виплати авансу в нормативному документі роботодавця, то порушення не буде.

Враховуючи зазначене, дану ситуацію потрібно залишити так як є, нічого змінювати не потрібно, щоб не порушити ще й терміни виплати заробітної плати за першу половину місяця та наразити себе на додаткові штрафи. Вищезазначених штрафів при перевірці податківцями за несвоєчасне перерахування до бюджету податків підприємцю-роботодавцю не уникнути. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»