• Посилання скопійовано

Фонд соцстраху затримує виплати за лікарняними: коли сплачувати податки?

Якщо Фонд соцстраху затримує фінансування виплат допомоги з тимчасової непрацездатотності, то в які терміни має підприємство-роботодавець перерахувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Останнім часом ФСС фінансує виплату допомоги з тимчасової непрацездатності із запізненням. Але терміни сплати податків і зборів при цьому не змінюються.

Граничний термін сплати ПДФО і ВЗ з нарахованих, але не виплачених лікарняних  -   30-й календарний день, що йде за останнім днем місяця, в якому сума допомоги нарахована (пп. 168.1.5 ПКУ). Щоб не порушити ці терміни, ПДФО і ВЗ слід перерахувати з поточного рахунку.

Зверніть увагу, що  після надходження коштів на спецрахунок при виплаті допомоги доведеться ще раз сплатити ПДФО і ВЗ. У результаті виникне переплата, яку можна буде зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО та ВЗ.

ЄСВ слід сплатити при виплаті лікарняних, але не пізніше 20-го числа (для гірських підприємств - 28-го числа) місяця, що йде за місяцем нарахування допомоги (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

 

Щодо відповідальності

І Закон про ЄСВ, і ПКУ мають норми щодо застосування штрафних санкцій у випадку несплати або несвоєчасної сплати ЄСВ, ПДВО та ВЗ відповідно. Проте на сьогодні вони «блокуються» нормами,  згідно з якими, протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України, штрафні сакнції, а також пеня за несплату (несвоєчасну сплату) податків, внесків не нараховуються.

Тож фінансові санкції за порушення строків  сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ на сьогодні платникові не загрожують.

Що стосується адмінвідповідальності, то неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізичній особі доходів тягне попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств на підставі ст. 163-4 КпАП у розмірі: від 34 до 51 грн за перше порушення, а за повторне протягом року порушення — від 51 до 85 грн.

За це ж порушення, але щодо ЄСВ,  на посадових осіб підприємства накладається адмінштраф згідно зі ст. 165-1 КпАП (причому розмір адмінштрафу залежить від суми виявленої недоплати). 

Так, за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, яка не перевищує 300 нмдг, штраф становить від 680 до 1360 грн (ч. 3 ст. 165 -1 КпАП), якщо ж сума ЄСВ більше 300 нмдг, то штраф — від 1360 до 2040 грн (ч. 4 ст. 165 -1 КпАП).

Водночас, статтею 38 КпАП визначено, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніше ніж через два місяці з дня виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КпАП підвідомчі суду (судді).

Своєю чергою, днем вчинення правопорушення у разі несплати є  наступний день за граничним строком сплати податку, внеску.

Отже, якщо строки, визначені ст. 38 КпАП вичерпані, то адміністративна санкція  до порушника не може бути застосована.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5620
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419