• Посилання скопійовано

Як ФОП має декларувати податок на землю?

Який порядок розрахунку, декларування та сплати податку на землю ФОП, який здійснює діяльність з надання в оренду власного нерухомого майна? Чи потрібно подавати декларації щодо податку за землю?

Чи подавати декларацію?

Відповідно до пп. 286.2 ПКУ, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Відповідно до пп. 286.5 ПКУ, нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Таким чином, ПКУ не передбачено подання декларації фізичними особами. Причому незалежно від того, чи є ці фізособи підприємцями. Тобто, декларація не подається в тому числі ФОП.

Але податкова консультує дещо інакше. Наприклад, читаємо відповідь на питання в підкатегорії 111.05, ЗІР: «У яких випадках ФОП повинна подавати податкову декларацію з плати за землю?».

Податкова пише, що якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено:

  • на ФОП, то така особа подає до податкової за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).
  • на фізичну особу, то нарахування плати за землю (земельного податку та/або орендної плати) здійснює податкова (за місцем знаходження земельної ділянки), яка надсилає (вручає) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення плати за землю.

Таким чином, з урахуванням пояснень податкової, ФОП подаватиме декларацію тільки в тому випадку, якщо на нього оформлено право власності земельною ділянкою чи право користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності.

Якщо таке право оформлено на фізичну особу, а не ФОП, то подавати декларацію не потрібно. Податок на землю сплачується на підставі надісланого податковою податкового повідомлення-рішення. 

 

Чи платити земельний податок, якщо ділянка не оформлена?

Якщо якимось чином ФОП користується земельною ділянкою, яка не оформлена ані на ФОП, ані на фізособу, то він взагалі не є платником земельного податку. 

Адже відповідно до пп. 286.1 ПКУ підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (ДЗК). А відповідно до пп. 288.1 ПКУ, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Отже, якщо немає ані договору оренди, ані даних в ДЗК про власність фізособи чи ФОП, то немає і підстави для нарахування і сплати земельного податку.

 

Щодо сплати податку на землю стосовно землі під багатоквартирними будинками

Наприклад, читаємо відповідь на питання податкової в підкатегорії 111.01, ЗІР: «Чи повинна особа сплачувати земельний податок у випадку, якщо вона є власником нерухомого майна (в тому числі у багатоквартирному будинку), що розташоване на земельній ділянці, права на яку у такої особи не оформлені?».

Податкова відповідає, що безпосереднім платником земельного податку в цьому випадку буде виступати особа, щодо якої здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

Таким чином, якщо ФОП має нерухомість в такому багатоквартирному будинку, він не буде платником податку на землю, якщо право власності на земельну ділянку оформлено не на нього, а на іншу особу.

 

Чи повинен ФОП повідомляти податкову про пільги із плати за землю, якщо земля оформлена на фізособу, а пільги надані ФОПу?

Наприклад, згідно з пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, платники ЄП звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками ЄП першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками ЄП четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

На жаль, ПКУ не передбачає процедуру такого повідомлення.

Наприклад, читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 111.04, ЗІР: «Чи повинні ФОП – платники ЄП (власники земельних ділянок або землекористувачі) надавати до контролюючих органів документи, які посвідчують їх право на звільнення від сплати земельного податку, та як такі платники повідомляють контролюючі органи про набуття земельної ділянки у власність, користування (надання в оренду її та/або нерухоме майно, що знаходиться на такій земельній ділянці)?».

Податкова пише, що ФОПи мають подавати податковій копії правовстановлюючих документів на землю та форму № 20-ОПП з інформацією про земельні ділянки.

Щодо форми № 20-ОПП, дійсно, якщо ФОП використовує у власній підприємницькій діяльності земельні ділянки, він має відобразити їх у цій формі. Але про необхідність подання податковій копій документів на землю в ПКУ нічого не сказано.

Поряд з цим, ФОП може скористатися можливістю повідомлення податкової про пільги, передбаченою для фізосіб.

У пп. 281.4 ПКУ зазначено, що фізособа, яка має пільги, повинна повідомити податкову за місцезнаходженням ділянок про такі пільги в строк до 1 травня відповідного поточного року, подавши письмову заяву у довільній формі.

Таким чином, якщо ФОП має пільги з плати за землю, рекомендуємо подавати таку саму заяву в такий самий строк, з прикладеними копіями правовстановлюючих документів на землю та інших документів, які підтверджують пільги. 

Причому подати такі документи можна тільки один раз, без необхідності подавати їх кожного року. Аналогічо консультує і податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 111.04, ЗІР: «Чи зобов’язана ФО щороку подавати до контролюючого органу заяву про застосування пільги зі сплати земельного податку та документи, які підтверджують її право на таку пільгу?».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202417
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024190