• Посилання скопійовано

Куди перераховувати податки з оренди магазина?

Підприємець зареєстрований в Дніпрі, а орендує магазин у фізособи в Кам'янському. Куди перераховувати утримані ПДФО та військовий збір з виплаченої орендної плати физособі: в Дніпрі чи в Кам’янському (тобто за місцем реєстрації податкового агента чи за місцем розміщення орендованого об'єкта)?

Відповідно до пп. 170.1.2 ПКУ, податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості - є орендар. Тобто, ФОП, який орендує майно у фізичної особи, є щодо нього податковим агентом. 

Згідно з пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати із суми такого доходу за його рахунок ПДФО за ставкою 18%, а також потрібно утримати військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.4 п. 16-1 підр. 10 р. ХХ ПКУ).

Підпунктом 168.4.5 ПКУ та з п. 2 ст. 64 БКУ визначено, що ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом, зокрема, фізособою – зараховується до відповідного бюджету за місцем реєстрації такої фізособи у контролюючих органах.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, підприємець має перерахувати податки (ПДФО та ВЗ), утримані з доходу фізособи за оренду в нього магазину в Кам'янському, до бюджету за місцем своєї реєстрації, тобто до бюджету у відповідному районі м. Дніпра. 

Крім того, підприємець зобов’язаний подавати у встановлені строки форму №1ДФ до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації у Дніпрі (пп. 176.2 ПКУ), за ознакою доходу «196».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»