• Посилання скопійовано

Виправлення помилки минулих років при оприбуткуванні товару

Підприємство оплатило і отримало товар в 2018 р., але оприбуткування в обліку не відображено. Товар є на складі, а в обліку є передплата постачальнику. Як документально оформити оприбуткування товару в 2020 р. за накладною від 2018 р. Які санкції, якщо товар оприбуткувати в 2020 р., а уточнюючу фінзвітність за 2018 рік не подати?

У даному випадку буде доцільним провести інвентаризацію товару перед складанням річної фінансової звітності. Більш докладно про інвентаризацію ми писали тут та тут.

Якщо товар є в наявності на складі, а в обліку він не відображений, то під час інвентаризації будуть виявлені надлишки такого товару, що є наслідком помилки у бухгалтерському обліку, яка виникла через невідображення первинних документів щодо надходження товару.

Фактична наявність товару на складі фіксується в інвентаризаційному описі, виявлення надлишку товару товару та його причину слід зазначити у звіряльній відомості після звіряння фактичної наявності з даними обліку, а рішення інвентаризаційної комісії фіксується в протоколі інвентаризаційної комісії. В даному випадку надлишок виник через помилку в бухобліку, тож таку помилку слід виправити згідно з П(С)БО 6, про що і зазначається в протоколі.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 6, виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Оскільки помилка щодо невідображення отримання товару від постачальника не впливає на фінрезультат, її виправлення буде полягати тільки у виправленні відповідних статей активу та пасиву балансу на початок 2020 року.

А саме: в бухобліку слід допровести накладну від постачальника на цей товар датою складання протоколу інвентаризаційної комісії:

  • Дт 28 Кт 631 – на вартість товару без ПДВ;
  • Дт 644 Кт 631 – на суму ПДВ, якщо товар придбавався з ПДВ.

Тим самим закриється неіснуюча заборгованість постачальника щодо постачання цього товару і відновиться залишок товару на складі.

Правильні залишки на рахунках 28, 631, 644 слід відобразити у балансі на 31.12.2020 р. у графі 3 «На початок звітного періоду». У примітках до фінансової звітності за 2020 рік слід зазначити про виправлення цієї помилки та включення відповідних залишків до графи 3 балансу.

Оскільки ця помилка не вплинула на фінрезультат та суму податку на прибуток, то у поданні виправленої фінансової звітності та декларації з податку на прибуток немає потреби. Відповідно, санкцій теж немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202412
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202421
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430