• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість: як визначити основний вид діяльності підприємства?

Однією з умов для звільнення від сплати податку на нерухомість з 23.05.2020 р. є умова, що основний вид діяльності підприємства має бути в секціях B-F. Як визначити основний вид діяльності підприємства: це той, що прописаний основним в реєстрі (виписці) підприємства, чи від якого підприємство отримує основний дохід?

Запитання:

Однією з умов для звільнення від сплати податку на нерухомість з 23.05.2020 р. є умова, що основний вид діяльності підприємства має бути в секціях B-F. Як визначити основний вид діяльності підприємства: це той, що прописаний основним в реєстрі (виписці) підприємства, чи від якого підприємство отримує основний дохід? Наприклад, у підприємства основний вид діяльності, прописаний у реєстрі? - виробництво кормів, але фактично, підприємство не займається виробництвом кормів, а весь свій дохід має від здачі в оренду нерухомості. Який в даному випадку у підприємства основний вид діяльності?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 266.1.1 ПКУ, платниками податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в т. ч. його частка (пп. 266.2.1 ПКУ).

Нормами пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ (в редакції Закону №466, які набули чинності з 23.05.2020 р.) передбачено, що не є об'єктом оподаткування будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що:

  • використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010;
  • не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, ст. 266 ПКУ не містить норм щодо призупинення сплати податку на нерухомість на період, коли виробничі приміщення будівель промисловості тимчасово не використовуються за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання.

Однією з умов для віднесення будівель промисловості, які не є об'єктом оподаткування, встановлених пп. «є» п. 266.2.2 ПКУ (в редакції Закону №466), є не здавання їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

ДПС у Харківській області в ІПК від 20.06.2018 р. №2744/ІПК/20-40-12-03-21 повідомляє, що метою застосування норм пп. 266.2.2 ПКУ при визначені промислових підприємств необхідно дотримуватись вимог Національного класифікатора України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010».

Згідно з ДК 009:2010, процес промислового виробництва – це процес перероблення (механічного, хімічного, ручного тощо), який використовують для виготовлення нової продукції (споживчих товарів, напівфабрикатів чи засобів виробництва), оброблення товарів, що були у використанні, надання промислових послуг і який класифікують у секціях B "Добувна промисловість та розроблення кар'єрів", C "Переробна промисловість", D "Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря", E "Водопостачання; каналізація, поводження з відходами" та F "Будівництво".

Господарська діяльність за кодом 68.20 "Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна" КВЕД відноситься до секції L "Операції з нерухомим майном", тобто не є підставою для віднесення підприємства до категорії промислових.

Крім того, передання об'єкта в оренду не передбачає його використання підприємством для здійснення власної виробничої діяльності.

ДПС в роз’ясненні (ЗІР) від 02.07.2020 р. повідомляє, що починаючи з 23.05.2020 р. (з дати набрання чинності змінами, внесеними до ПКУ Законом №466) суб'єкт господарювання, основна діяльність якого класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010, при здійсненні ним операцій з надання в оренду частини будівлі промисловості, яка перебуває у його у власності та належить до групи "Будівлі промислові та склади" (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, повинен визначати податкові зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в частині будівель промисловості, наданих в оренду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:27
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202452
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024542