• Посилання скопійовано

Податок на нерухоме майно від здачі в оренду виробничого корпусу

Підприємство промисловості КВЕД 25.99 має виробничий корпус, який використовує в госпдіяльності, а частину здає в оренду та згідно з пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування. Законом №466, який набрав чинності 23.05.2020 р., внесено зміни до зазначеної статті. Чи потрібно декларувати таке приміщення? З якого періоду?

Запитання:

Підприємство промисловості КВЕД 25.99 має виробничий корпус, який використовує в господарській діяльності, але частково здає в оренду. Згідно з пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ не є об’єктом оподаткування: будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Законом №466 від 23.05.2020 року внесено зміни до цього підпункту: Будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Чи повинно підприємство у зв’язку зі змінами декларувати таке приміщення та з якого періоду?

 

Відповідь:

Підпунктом «є» пп. 266.2.2 ПКУ встановлено, що не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема, виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств.

При визначенні промислових підприємств необхідно дотримуватися вимог ДК 009:2010 і ДК 018-2000.

Промисловими вважаються підприємства, які згідно з ДК 009:2010 відносяться до секцій:

B    —    «Добувна промисловість та розроблення кар’єрів»;

C    —    «Переробна промисловість», зокрема виробництво харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, текстильне виробництво, виробництво шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, виробництво паперу та паперових виробів, поліграфічна діяльність, тиражування записаної інформації тощо;

D    —    «Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітр'я»;

E    —    «Водопостачання; каналізація, поводження з відходами»;

F    —    «Будівництво».

На підставі документів про право власності на об’єкт нежитлової нерухомості з урахуванням ДК 018-2000 у частині функціонального призначення та класифікаційної ознаки цього об’єкта визначається належність такого об’єкта до групи «Будівлі промислові та склади».

У п`ятницю, 22 травня 2020 року, в «Голосі України» № 84 (7341) було офіційно опубліковано Закон від 16.01.2020 р. № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

В переліку видів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування, внесено уточнення щодо будівель промисловості, які не будуть оподатковуватися. До них належать будівлі, які:

  • належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державкого класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000);
  • використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Таким чином, пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ передбачає виключення з об’єкта оподаткування податком на нерухомість об’єктів нерухомості промислових підприємств, що беруть участь у господарській діяльності власника.

Оскільки надання в оренду будівель промисловості не передбачає використання власником об’єкта нерухомості як виробничої одиниці промислового підприємства у своїй господарській діяльності, то немає підстав для застосування норм пп. «є» пп. 266.2.2 ПКУ до таких будівель промисловості.

Це означає, що у разі надання такої будівлі в оренду підприємство є платником податку на нерухомість на загальних підставах з моменту надання такої будівлі в оренду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»