• Посилання скопійовано

Зарахування робіт до рахунку сплати внесків до ОСББ: облік та оподаткування

Як оподатковуються роботи, виконані співвласником до рахунку погашення боргу (теперішнього чи майбутнього періоду) зі сплати внесків до ОСББ? Як в бухобліку відображається така операція?

Порядок виконання робіт до рахунку боргу із сплати членських внесків

Відповідно до п. 2-5 Порядку №711 списання (зменшення розміру) заборгованості співвласника на суму, що дорівнює вартості виконаних ним робіт, здійснюється правлінням об’єднання відповідно до покладених на нього загальними зборами повноважень.

Правління об’єднання за заявою співвласника, який має заборгованість із сплати внесків та платежів, або за власною ініціативою укладає за згодою такого співвласника з ним договір про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. Договір підписується головою правління об’єднання та співвласником, який має заборгованість із сплати внесків та платежів.

У договорі зазначаються вид, обсяг робіт, їх вартість і строки виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і обладнання (у разі потреби). Кожній стороні договору надається по одному примірнику договору.
Після завершення робіт складається акт виконаних робіт за визначеною правлінням об’єднання формою, який підписується головою правління об’єднання та співвласником, який забезпечив виконання відповідних робіт. В акті виконаних робіт зазначається вид робіт, їх обсяг і вартість.

Акт виконаних робіт складається у двох примірниках. Кожній стороні договору надається по одному примірнику акта.
Вартість виконаних робіт у повному обсязі зараховується у рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості із сплати внесків та платежів співвласника.

Про зарахування вартості робіт у рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості із сплати внесків та платежів співвласника голова правління об’єднання видає співвласнику довідку за формою, визначеною правлінням об’єднання.
Якщо вартість наданих послуг (виконаних робіт) є більшою ніж заборгованість зі сплати внесків, то різниця зараховується в рахунок майбутніх зобов’язань із внесків або виплачується особі.


ПДФО та військовий збір

При цьому, отримані від співвласника роботи чи послуги оподатковують в загальному порядку як виконані роботи за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ). Зокрема, з вартості робіт утримується ПДФО (за ставкою 18%) та військовий збір (за ставкою 1,5%).

Зверніть увагу, що дані суми підприємство утримує з доходу такої особи, а отже, в зарахування боргу із сплати членських внесків враховується сума вже після утримання податків.

У розрахунку за формою №1ДФ вартість отриманих послуг вказується з ознакою доходу 102 - «виплати відповідно до умов цивільно-правового договору».

 

ЄСВ

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Отже, крім того, на вартість таких послуг ОСББ нараховує і сплачує ЄСВ за ставкою 22%.

У Таблиці 5 Додатку 4 необхідно відобразити дату початку та закінчення укладеного договору з такою особою. У графі 7 зазначається «3» - особи, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру. У графі 8 заповнюється значення «0», оскільки значення «1» проставляється лише у випадку, якщо відносини між страхувальником і застрахованою особою визначаються одночасно на підставі трудового договору (застрахована особа є основним працівником або сумісником) та на підставі цивільно-правового договору.

У таблиці 6 сума доходу такої особи вноситься із зазначенням у графі 9 «Код категорії застрахованої особи» коду 26 «Фізособи, які виконують роботи/надають послуги за цивільно-правовими договорами».

 

Бухгалтерський облік

Отримані послуги в рахунок заборгованості відображаються в обліку звичайними проведеннями з отримання послуг за договором ЦПХ. Наприклад, якщо особою було виконано ремонтні роботи, то в обліку така операція відображається такими записами:

  • Дт 84 (або інший відповідний рахунок витрат) Кт 685 – визначена договором вартість послуг;
  • Дт 685 Кт 641 – утримано ПДФО;
  • Дт 685 Кт 642 – утримано військовий збір;
  • Дт 84 Кт 651 – нараховано ЄСВ;
  • Дт 685 Кт 377 – здійснено взаємозалік заборгованості перед особою за послуги та заборгованістю особи із внесків.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202416
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024291
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430