• Посилання скопійовано

Як оподатковується харчування за принципом «шведського столу»?

Підприємство організовує харчування за принципом «шведського столу». Чи потрібно нараховувати ПДФО, військовий збір та ЄСВ? Які податкові наслідки з ПДВ?

ПДФО, військовий збір та ЄСВ

Раніше податківці неодноразово наголошували, що харчування фізосіб за принципом «шведського стола» не призводить до оподаткування вартості такого харчування ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Позиція податківців ґрунтувалась, зокрема, на неможливості персоніфікації такого доходу і розподілу вартості харчування на фізосіб.

Однак потім позиція податківців змінилася. Наприклад у ІПК від 13.10.2017 р. № 2233/6/99-99-15-01-01-15/ІПК податківці зазначали, що вартість безоплатного харчування працівників підприємства підлягає оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ, при цьому, у даній консультації мова йшла саме про харчування за принципом «шведського столу».

На нашу думку, при визначені чи потрібно оподатковувати вартість безоплатного харчування, чи ні, необхідно зважати саме на можливість персоніфікації такого доходу. 

Тобто оподаткування може виникнути лише за умови визначення кількості та вартості харчування, що отримано певним конкретним працівником (про що має бути зазначено в письмовому вигляді - наприклад, у вигляді відомості, у якій будуть зазначені прізвища працівників та кількість (за можливості – і вартість) отриманого ними харчування). 

Якщо ж документально не визначено, яку саме суму доходу отримує працівник у вигляді безоплатного харчування – то в такому випадку, відповідно, неможливо визначити базу оподаткування ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

ПДВ

Якщо підприємство – отримувач послуг з харчування є платником ПДВ, і воно отримує від постачальника належним чином складену податкову накладну, то таке підприємство включає відповідну суму ПДВ до свого податкового кредиту.

При цьому, на думку податківців, організація харчування працівників підприємства на умовах шведського столу підпадає під визначення «постачання товарів/послуг». Відповідно, на вартість такого харчування підприємство визначає ПЗ з ПДВ, визначаючи базу оподаткування за п. 188.1 ПКУ.

Оскільки харчування надається працівникам безкоштовно, то в такому випадку необхідно буде скласти дві податкові накладні:

  • одну — на суму фактичної ціни постачання – тобто в даному випадку 0;
  • іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над ціною постачання. У даному випадку це і буде вартість наданого харчування.

У податковій накладній, яку складено на суму такого перевищення, відповідно до п. 8 Порядку №1307 ставиться тип причини невидачі її покупцю 15 — складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення відомостей про покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

При цьому, ПЗ за п. 198.5 ПКУ (як негосподарське застосування) – не визнаються. 

Щодо коду УКТ ЗЕД, то доцільно вказувати саме код товару/послуги за яким було здійснено придбання такого харчування.

Зверніть увагу! Такі ПЗ доведеться нараховувати кожного дня при організації такого шведського столу, а відповідно, і складати податкові накладні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    Сьогодні 14:5620
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    Сьогодні 11:279
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419