• Посилання скопійовано

Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти

Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?

Акцизний податок

Перелік підакцизних товарів наведено в ст. 215 ПКУ

Серед перелічених там товарів є, наприклад, спирт етиловий, спиртові дистиляти, пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

Окрім того, в цій статті наведено коди УКТ ЗЕД таких підакцизних товарів.

Так от кодів 8507 10 20 і 3806 10 00 в цьому переліку немає.

Окрім того, ані електроліт, ані акумуляторна кислота не є товарами, які використовуються як пальне для роботи двигунів внутрішнього згоряння.

Це означає, що наведені товари не є підакцизними, а тому при їх продажу не потрібно ставати (реєструватися) платником акцизного податку.

 

Ліцензія на торгівлю

Згідно з нормами Закону №481 слід отримувати ліцензію на торгівлю пальним, на торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом тощо. 

Електроліт і акумуляторна кислота не відносяться до таких видів товарів. Тому ліцензію на торгівлю цими товарами згідно з Законом №481 отримувати не потрібно.

Але електроліт, акумуляторна кислота можуть складатися із сірчаної кислоти. А така кислота відноситься до прекурсорів (див. Перелік, затверджений Постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770).

Торгівля прекурсорами підлягає ліцензуванню (див. пп. 22 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування).

Ліцензійні умови для цього виду діяльності затверджені Постановою КМУ від 06.04.2016 р. №282.

Видача цієї ліцензії належить до компетенції Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Тому якщо електроліт, акумуляторна кислота складаються із сірчаної кислоти рекомендуємо звернутися до цієї служби за роз’ясненням, чи потрібно при торгівлі такими товарами отримувати ліцензію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»