• Посилання скопійовано

Алкоголь придбали, а ліцензії на роздрібну торгівлю немає

ТОВ – платник ЄП ліцензії на роздрібний продаж алкоголю немає. За замовленням ресторану поставили продукти та вино de la Cruz (УКТ ЗЕД 2204228400). Алкоголь замовили помилково, поверненню товар не підлягає. Чи може ТОВ використати цей алкоголь для приготування страв або реалізувати разово без ліцензії?

Чи можливий разовий продаж без ліцензії?

Роздрібна торгівля - діяльність з продажу товарів (у тому числі з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування (ст. 1 Закону №3817).

Своєю чергою, роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції - алкогольними напоями без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у тому числі через мережу Інтернет, може здійснюватися суб’єктами господарювання, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ст. 16 Закону №3817).

Така ж вимога передбачена і п.1.4 Правил №219.

Алкогольний напій - напій, одержаний шляхом спиртового бродіння крохмалевмісної чи цукровмісної сільськогосподарської продукції або вироблений на основі спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або іншого алкогольного напою, з вмістом спирту етилового понад 0,5% об., який відповідає товарним позиціям 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об. та більше, що відповідає товарній підкатегорії 2103 90 30 00 та товарній підпозиції 2106 90 згідно з УКТЗЕД (ст. 1 Закону №3817).

Звертаємо увагу, що навіть, якщо наведене в умові вино є столовим, його продаж на розлив для споживання на місці дозволяється виключно ліцензіатам, що мають статус суб’єкта господарювання громадського харчування, за наявності у них ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ч. 7 ст. 71 Закону №3817).

Отже, якщо ресторан буде продавати алкогольні напої, в тому числі і вино за УКТ ЗЕД 2204, на розлив для споживання в ресторані, необхідно отримати ліцензію. І це не залежить від кількості продажів, разово чи на постійній основі. Ключовим є факт продажу на розлив.

Отже, продавати столове вино на розлив без ліцензії не можна.

Але продати цілу невідкорковану пляшку столового вина не для споживання в ресторані без ліцензії можна – див. консультацію податківців тут. Акцизні марки для столового вина не обов’язкові – про це див. тут, але роздрібний продаж столового вина обов’язково повинен реєструватись через РРО. Також треба буде сплатити акцизний податок і подати декларацію з акцизу тільки за той місяць, в якому було здійснено продаж вина. Надалі не потрібно буде подавати пусті акцизні декларації, тому що ресторан не має ліцензії. Докладніше про це – тут.

Якщо це вино було придбане через підзвітну особу, яка надала чек РРО про таке придбання, ми не рекомендуємо продавати таке вино навіть у цілих пляшках. Цю проблему ми розглядали тут.

 

А якщо використати вино для приготування фірмових страв?

«Суб’єкт господарювання ресторанного господарства при здійсненні роздрібної торгівлі продукцією власного виробництва (кулінарними виробами, борошняними кондитерськими і булочними виробами, кавою, чаєм або шоколадом) з доданням алкогольних напоїв, за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією, не повинен отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями» - саме таку відповідь дали податківці у ЗІР 113.03, відповідаючи на питання: «Чи потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями СГ, який здійснює діяльність у ресторанному господарстві та використовує для виробництва фірмових страв, кулінарних виробів алкогольні напої або при додаванні таких напоїв у каву, чай, шоколад?».

Аналізуючи цю консультацію, потрібно врахувати два основні моменти, зокрема:

1) Продукція має бути власного виробництва.

Відповідно до пп.1.3 Правил №219, продукція власного виробництва – це продукція, яку виробляють заклади ресторанного господарства і продають як кулінарну продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби.

Кулінарна продукція - сукупність страв, кулінарних виробів та кулінарних напівфабрикатів.

Кулінарний виріб - харчовий продукт (сукупність харчових продуктів), доведений до готовності, але може вимагати незначного додаткового оброблення (охолодження, розігрівання, порціювання та оформлення).

Харчовий продукт - речовина або продукт, призначені для споживання людьми або щодо яких обґрунтовано очікується, що вони будуть спожиті людиною. Харчовий продукт може бути переробленим, частково переробленим або непереробленим (ч. 92 ст. 1 Закону про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів).

Якщо простими словами, то для ресторану продукцією власного виробництва є харчовий продукт , який кухар доводить до стану готовності, тобто до стану, в якому він може бути спожитий клієнтом ресторану.

2) Додержання технологічних режимів виробництва.

Пунктом 2.2 Правил №219 визначено, що технологічні режими виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозамінність, режим кулінарного оброблення сировини тощо) визначаються збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів.

Суб'єкти  господарювання можуть самостійно розробляти фірмові страви та вироби. Технологічна документація на фірмові страви та вироби складається у довільній формі та затверджується керівником суб'єкта господарювання у сфері ресторанного господарства

Своєю чергою, фірмова страва - страва (кулінарний, борошняний кондитерський виріб), що її готують у конкретному закладі (підприємстві) ресторанного господарства за оригінальною авторською рецептурою із присвоєнням їй фірмової назви, на яку розповсюджується право захисту інтелектуальної власності.

Якщо у ресторані є фірмова страва, то має бути і авторське право на назву.

Технологічна документація на страви та вироби – документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (пп. 1.3 Правил №219).

Тобто якщо у ТОВ наявна технологічна документація, відповідно до якої передбачено використання алкоголю при приготуванні страв, зокрема, вина, то ліцензію отримувати не потрібно.

Зауважимо, що відповідно до ст. 15 Закону №481, який діє до 01.01.2025 р., зберігання алкогольних напоїв здійснюється суб’єктом господарювання в місцях зберігання алкогольних напоїв, які внесені до Єдиного реєстру таких місць зберігання. Але Закон №481 не поширюється на роздрібну торгівлю столовими винами (якщо столові вина окремо не згадані в тій чи іншій нормі), тому роздрібні продавці виключно столових вин можуть не вносити в Єдиний реєстр свій пункт торгівлі – про це пишуть і податківці тут.

Таким чином:

  • ТОВ може продати алкоголь на розлив у стінах ресторану тільки за наявності ліцензії навіть, якщо це вино столове;
  • Можна продавати вино не на розлив і не для споживання у ресторані, але такий продаж обов’язково реєструється через РРО, оподатковується акцизом та відображається в акцизній декларації;
  • За наявності технологічної документації, відповідно до якої передбачено використання алкоголю при приготуванні страв, ліцензію на роздрібний продаж отримувати не потрібно. Тому відповідно до наведеної умови доцільно переглянути рецептуру і за необхідності додати вино;
  • ТОВ не зобов’язане вносити місце зберігання алкоголю до Єдиного реєстру таких місць, якщо придбане вино буде зберігатися тільки в ресторані.

 ***

Також читайте: Чи може ресторан придбати алкогольні напої через підзвітну особу?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Як продати пальне військовій частині з оплатою від благодійного фонду?
    Підприємство веде діяльність з оптової торгівлі пальним і хоче продати пальне військовій частині. Платити за це пальне буде благодійний фонд. Як складати первинні документи в такому разі: видаткову, акцизну та податкову накладні складати на військову часину чи на фонд, який є платником?
    20.11.20247
  • Чи потрібна ліцензія при придбанні алкоголю для виробничих потреб?
    ТОВ є дистриб'ютором підакцизних товарів, зокрема, алкоголю, отримало лист від покупця з проханням продати 2 літра коньяку для виробничих потреб. Ліцензії на продаж алкоголю покупець не має. Чи можна провести такий продаж?
    20.11.202410
  • Алкоголь придбали, а ліцензії на роздрібну торгівлю немає
    ТОВ – платник ЄП ліцензії на роздрібний продаж алкоголю немає. За замовленням ресторану поставили продукти та вино de la Cruz (УКТ ЗЕД 2204228400). Алкоголь замовили помилково, поверненню товар не підлягає. Чи може ТОВ використати цей алкоголь для приготування страв або реалізувати разово без ліцензії?
    19.11.202423
  • Яку ліцензію обрати при реалізації пального з автоцистерни в бак авто?
    Підприємство займається оптовою торгівлею пальним та надає послуги з перевезення пального. Має ліцензії. Чи може підприємство реалізувати пальне в бак авто і складати так акцизні накладні?
    07.11.202423
  • Чи буде акциз при продажу уайт-спіриту на території України?
    Підприємство імпортує очисник-знежирювач для підготовки поверхні під час виконання ремонтних робіт. У митній декларації товар зазначено як легкі дистиляти (уайт-спірит) УКТ ЗЕД 2710122190 у кількості 5 каністр по 5 л. Акциз було сплачено. Чи потрібно складати акцизну накладну при реалізації товару на території України?
    05.11.2024311