• Посилання скопійовано

Як виправити помилки у додатку 1-1 до декларації акцизного податку?

Як виправити помилки в додатку 1-1 до декларації акцизного податку у графі 3 "Обсяг залишків пального на поч. звіт.періоду (в тис.л. приведеного до t 15*С)" і у графі 8 "Обсяг залишків пального на кінець звітного періоду (в тис.л. приведеного до t 15*С)", якщо такі помилки тягнуться із попередніх років?

Відповідно до пп. 18 розділу ІІІ Порядку №14, відомості, наведені в декларації, повинні підтверджуватися первинними документами та даними бухгалтерського обліку. Отже, це стосується і показників додатку 1-1, зокрема, граф 3 та 8.

Разом з цим, Порядок №14 регламентує виправлення помилок, які призвели до викривлення суми акцизного податку до сплати (п. 16 розділу ІІІ Порядку № 14):

А) платник, який до початку його перевірки самостійно виявляє факт недоплати - заниження податкового зобов’язання минулих звітних періодів, зобов’язаний подати:

  • або уточнюючу декларацію разом із додатком 8, і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% такої суми до подання уточнюючої декларації;
  • або додаток 8 у складі звітної (звітної нової) декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, і сплатити суму податкового зобов’язання за звітний (податковий) період, суму недоплати та штраф у розмірі 5% суми такої недоплати до подання звітної (звітної нової) декларації.

Б) Платник, визначений пп. 212.1.15 ПКУ (який реалізує пальне), під час реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування до акцизної накладної, складеної в минулому звітному (податковому) періоді, зобов’язаний подати:

  • або уточнюючу декларацію разом із додатком 8. У разі якщо у платника внаслідок реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування виникають податкові зобов’язання з акцизного податку, платник зобов’язаний сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% такої суми до подання уточнюючої декларації;
  • або додаток 8 у складі звітної (звітної нової) декларації за звітний (податковий) період, що настає за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання. У разі якщо у платника внаслідок реєстрації в ЄРАН розрахунку коригування виникають податкові зобов’язання з акцизного податку, платник зобов’язаний сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 5% такої суми до подання звітної (звітної нової) Декларації.

Додаток 8 передбачає тільки виправлення сумових помилок у визначенні податкового зобов’язання з акцизного податку. В даному випадку помилка в графах 3 та 8 додатку 1-1 не впливає на суму зобов’язань з акцизного податку і тому не може бути виправлена через додаток 8.

На нашу думку, можливі два варіанти дій:

  • або подати уточнюючі декларації за всі періоди, в яких зазначено неправильний обсяг залишків пального на початок та на кінець звітного періоду в графах 3 та 8додатку 1-1, і заповнити додаток 1-1 правильно. Оскільки сума акцизного податку не змінюється, додаток 8 не подається;
  • або правильно заповнити додаток 1-1 лише у поточній декларації акцизного податку, яка подається за період, в якому виявлено помилку, і надалі наводити вже правильні показники.

Оскільки це питання не врегульовано Порядком №14, додатково можна звернутися до самих податківців за консультацією, як вони бачать виправлення такої помилки. Можливо, їм буде достатньо привести показники у відповідність з обліком тільки в поточній декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»