• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у Додатку до Декларації з акцизного податку

У червні у додатку 1 прим. 1 до Декларації було допущено помилку в обсягах реалізованого пального, в зв’язку з чим було неправильно визначено залишки на кінець червня та липня (на суму акцизного податку до сплати не вплинула). Як виправити помилку у Додатку до Декларації?

Відповідно до ст. 50 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку;
  • або зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Однак, оскільки в даному випадку помилка міститься саме у додатку до Декларації і не пов’язана із зміною суми податкового зобов’язання, то виправляти її потрібно лише шляхом подання уточнюючого розрахунку (в поточній декларації відсутня можливість виправлення помилок у додатках до Декларації попередніх періодів).

Для уточнюючої декларації звітний (податковий) період та звітний (податковий) період, що уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється (відповідно, червень та липень).

При поданні уточнюючої декларації всі її розділи заповнюються правильними показниками. Якщо буде заповнено рядок, який вимагає подання додатка – подається і цей додаток з правильними даними. Для розрахунку результатів виправлення помилок недоплати або переплати акцизного податку призначений додаток 8.

Отже, платник податку для виправлення помилки у Додатку 1 прим. 1 подає Декларацію з акцизного податку за відповідний період, що уточнюється з позначкою «уточнююча». Оскільки помилка була допущена лише у Додатку 1 прим. 1 і не впливає на суму податкового зобов’язання, то показники уточнюючої Декларації будуть відповідати показникам поданої за відповідний період Декларації. Аналогічно заповнюються і додатки до Декларації, в який не було допущено помилку. Своєю чергою, у Додатку 1 прим. 1 до уточнюючої Декларації платник податку зазначає правильні показники (правильні показники, що були зазначені у звітній Декларації, наводяться відповідно без змін).

При цьому, оскільки зазначена у запитанні помилка не впливає на підсумкову суму податкових зобов’язань, вважаємо, що разом з уточнюючою декларацією Додаток 8 подавати не потрібно (зокрема, таку позицію наводили податківці у випадку помилка в коді КОАТУУ, яка не впливає на підсумкову суму податкових зобов’язань).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506